Ljudi-predatori? – Danas spomendan sv. pape Ivana Pavla II – Sajam u Slunju

22 lis

Ljepota psalama skrivena je mnogima. Papa je u audijenciji progovorio o molitvi psalama. A psalmi su biblijska poezija koja opjevava odnos čovjeka i Boga i obratno. “Prije svega, primjećujemo da se u psalmima često pojavljuje jedan negativan lik, lik „bezbožnika“, odnosno onoga ili one koji živi kao da Bog ne postoji. To je osoba koja nema nikakvog doticaja s transcendentnim, neobuzdana u svojoj nadmenosti, osoba koja se ne boji osude zbog toga što misli i čini. To je razlog zašto Psaltir predstavlja molitvu kao temeljnu stvarnost života. Upućivanje na apsolutno i transcendentno – što učitelji askeze nazivaju „svetim Božjim strahom“ – ono je što nas čini ljudima u punini, to je granica koja nas spašava od nas samih, sprečavajući nas da na predatorski i proždrljiv način navalimo na ovaj život. Molitva je spas ljudskog bića”- rekao je Papa u jučerašnjoj audijenciji

Brevijar ili Časoslov je knjiga psalama koju svaki dan mole svećenici-redovnici. Ako ih je više podijele se u dva kora i naizmjenice pjevaju ili recitiraju birane psalme. Jutros smo molili psalam 57. Evo nekoliko redaka:

Postojano je srce moje, Bože, postojano je srce moje, pjevat ću i svirati; Probudi se dušo moja! Probudi se harfo i citro,  probudit ću zoru jutarnju; Hvalit ću te Gospodine, među narodima, među pucima pjevat ću tebi, jer do neba je dobrota tvoja,  do oblaka vjernost tvoja”.

Somendan Ivana Pavla II – Danas crkva slavi spomendan svetog pape Ivana Pavla II koji je za svog pontifikata učinio divna djela. Božja mu je providnost dala “mandat” u burnim vremenima: pad komunističkog carstva i nada za mnoge narode, napetosti u svijetu…Ovaj je papa išao ispred vremena kao Božji prorok i nije bio promatrač nego je imao inicijativu u svjetskim razmjerima. Tri puta je posjetio Hrvatsku. Godine 1994. na Hipodromu u Zagrebu ovaj je papa okupio milijun ljudi što je najveći broj Hrvata u povijesti okupljen na jednom mjestu! Odmah nakon njegove smrti narod je uzvikivao: “Santo subito!” tj. on je svetac!

Sajam je počeo izlaskom sunca

Jutros je sunčan divan dan u slunjskom kraju. Podsjeća nas na ljeto. Upravo je zbog toga danas sajam četvrtkom vrlo dobro posjećen. Bogata ponuda cvijeća podsjeća nas na skori blagdan Sviju Svetih. Neki su s cvijećem došli iz Varaždina! Ugodno je danas prošetati sajmom i susresti drage ljude.

Bit će cvijeća i u idući četvrtak!

Odmakni se dva metra! Korona je svuda oko nas! U Karlovačkoj županiji 29 novozaraženih u zadnja 24 sata Šapuće se da ima zaraženih i u Slunju i da je bio jedan slučaj narušavanja javnog reda u Slunju.

Svega obilja…