Broj zaraženih raste – Nove mjere

26 lis

U protekla 24 sata zabilježen je 2.421 novi slučaj zaraženih u Hrvatskoj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 11.144. Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata…Ovi podaci na službenim stranicama govore da je situacija ozbiljna. Vlada je morala donijeti nove mjere. Ukratko: na svadbama i pogrebima do 30 ljudi, sportska događanja bez gledatelja, privatna okupljanja s maksimalno 15 ljudi…

Drugoga puta nema za izlazak iz ove situacije nego odgovorno ponašanje: distanca, osobna higijena, maske…

 

Ova je slika obišla Italiju. U predgrađu Rima ova je ženska osoba pokušala učiniti samoubojstvo skokom sa krova zgrade. Dvojica policajaca popeli su se do nje, suosjećali s njom i spasili je od tragedije. U ovim vremenima bit će sličnih slučajeva. Ne možemo pomoći grubim riječima, represijom nego  empatijom, suosjećanjem, Jednostavno teret koji nosi takva osoba trebamo i mi preuzeti, bar djelomično. Takva osoba osjeti olakšanje kad se to dogodi tj. kad uzmemo dio njenog tereta. Ova vremena traže hrabre ljude koji će pomoći braći koja su se slomila.

U ovoj pandemiji osjećamo da smo u istoj lađi izloženoj valovima koji prijete da je potope. Krik učenika u lađici na uzburkanom moru probudio je Gospodina koji je “spavao”. Prekorio ih je zbog slabe vjere: “Zašto se bojite, malovjerni!” U ovoj krizi neće nas spasiti cinici, još manje paničari. Jesmo li zaboravili na Gospodina koji je s nama u istoj lađi,  Gospodina koji je uskrsnuo, pobijedio smrt snagom ljubavi. 

Jutros je poluoblačno u slunjskom kraju. Relativno je toplo. Osjeća se jesen koja ima svoje čari i ljepote. 

U slunjskom parku danas