Hoće li nas virus promijeniti? – Kišovit dan – Preminuo Pave Hrvojević nakon supruge Mare

27 lis

“Neka se vjernicima češće napominje i na vidljivom mjestu istaknu prikladna upozorenja i upute što se tiče distance, dezinfekcije ruku i prostora te nošenja maske, posebice na susretima u zatvorenim prostorima.

Isto tako, neka se od vremena do vremena napomene da nositelji virusa i oni koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće, izbjegavaju susrete s ljudima. Osobito ako su došli iz područja žarišta zaraze ili su bili u kontaktu s oboljelima.

Uz potrebne mjere predostrožnosti, neka svećenici pozivaju i potiču ljude na molitvu, osobnu i zajedničku, u obiteljima i u liturgijskim prostorima.

U pastoralnom radu ne smijemo zaboraviti bolesne, starije i osamljene vjernike. Valja im pružati utjehu svetih sakramenata pričesti i bolesničkog pomazanja, uz znakove ohrabrenja i jamstva da nisu sami.”

Ovo su preporuke zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Razumne su to mjere i iza njih stoji struka.  Međutim, nekima se čini da su sve te i slične mjere samo fasada iza koje virus odrađuje svoj posao. Htjeli to priznati ili ne virus je razotkrio našu nemoć, naše granice i našu krhkost. Pogodio je ljudsku oholost, razuzdanost, pohlepu i to jednako sve države i narode na planeti. …Hoće li virus promijeniti naše navike, naš  životni stav i na koncu svrhovitost našeg života na zemlji? Industrija zabave zavaravala je čovjeka da je uživanje smisao života, seksualna revolucija u tome je prednjačila. Pojava virusa HIV ohladio je mnoge. Kakve će posljedice na ljudski razvoj imati koronavirus? O tome umni ljudi raspravljaju i već vide neke promjene. Ako naš život usporedimo sa vožnjom na brodu po oceanu onda bar toliko znamo da brod ima neko odredište, da je naša vožnja svrhovita. To određuje naše ponašanje. “Quidquid agis, prudenter agas et respice finem”. To simpatično geslo nas poziva: štogod radiš, radi razborito i gledaj na kraj. Koronavirus je prilika da preispitamo svoj životni hod. Najveća revolucija u povijesti čovječanstva je Kristova tiha revolucija koju je sažeo u riječi poznate kao “govor na gori”. Ovo su najljepše riječi izrečene na našoj planeti, poznate i kao osam blaženstava. U svakom ljudskom biću zatreperi kad čuje zvuk ovih riječi:

1. Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

2. Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

3. Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

4. Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

6. Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

7. Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

8. Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Kišovit dan u slunjskom kraju: nakon sunca, kiša a sutra možemo očekivati opet obilje sunca

Lijepo je prošetati po kiši, ozebsti i ući u toplu prostoriju

                    

Nakon što je preminula Mare Hrvojević i pokopana u subotu 24. listopada na slunjskom groblju, danas 27. listopada preminuo je i njezin suprug PAVE HRVOJEVIĆ i to u 88. godini života. Proveli su u braku 65 godina i evo otišli zajedno u vječnost. Izgradili su kuću u Slunju, u Plitvičkoj 41. Pave će biti pokopan također na slunjskom groblju u srijedu 28.10.2020. u 15 sati. Za njima žele sin Franjo i kćerka Berica te rodbina i mnogi Slunjani koji su ih dobro poznavali

Pave i Mare zajedno su proveli 65 godina i zajedno se preselili u vječnost