Migracije- znak vremena? – Restauracija kipa Krista iznad Ria –

28 lis

Migracije – znak vremena – Doznajemo da je iz Italije u 2019. godini iselilo 131.000 uglavnom mladih u inozemstvo zbog ekonomskih razloga. Radi se o najvitalnijem stanovništvu. Tako je 5 i pol millijuna Talijana otišlo izvan granica svoje domovine. A Italija je treće gospodarstvo EU! Migracije stanovništva pojava je modernog doba koja se ne može zaustaviti. Istovremeno milijuni ljudi čekaju ulazak u neku od država EU pa tako i u Italiju.  Jednostavno, migracije su znak vremena. Balkanska ruta prolazi i kroz Hrvatsku. Svakodnevno migranti pokušavaju ilegalno, unatoč koroni, preko Hrvatske stići do neke od europskih zemalja. Ove smo podatke donijeli da pokažemo da hrvatsko iseljavanje mladih nije iznimka. Nisu samo ekonomski motivi: neke vodi iluzija da je tamo negdje bolje, da se bez rada može negdje drugdje živjeti, neke vodi znatiželja, neke bunt… Takvi prihvate mnogo teži posao vani i uvjeravaju sebe da su donijeli pravu odluku. Neki se razočaraju i vrate natrag a neki se vrate s novim znanjima i iskustvom.

Obnova kipa iznad Rio de Janeira – Svjetski poznati kip Krista iznad Rija (Brazil) 12. listopada 2021. slavi svoj 90. rođendan. U ovih 90 godina kip je izložen elementarnim nepogodama pa je oštećen i treba ga obnoviti. Kip Krista raširenih ruku na 710 metara visokoj planini Corcovado nalazi se na svjetskoj baštini i najpoznatija je vjerska znamenitost Brazila. Stoji na zemljištu površine 500 četvornih metara. Kip na postolju visokom osam metara svake godine privuče oko dva milijuna posjetitelja. U utorak je nadbiskupija brazilske metropole dala zeleno svjetlo za restauratorske radove na 38 metara visokom zdanju. Tim od 40 stručnjaka, uključujući planinare, trebao bi popraviti štetu i obnoviti kip.

 U protekla 24 sata zabilježeno je 1.413 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 8.185 osoba. 

Od sinoć HTV je prešao na novu tehnologiju pa mnogi sinoć nisu mogli pratiti program. Stoga su jutros navalili na trgovinu: upravo je stiglo 140 aparatića bez kojih se ne može pratiti novi signal. Neki čekaju još koji dan jer kažu - možda se prestane svađati  predsjednik države -  pa će moći na miru gledati vijesti i ostale programe...  Grad Slunj želi poboljšati kvalitetu interneta: radnici postavljaju uređaje i opremu u centru SlunjaOva će breza uskoro ostati bez lišća ali u  korijenu pod zemljom  sačuvat će novo proljeće