Cetingrad: lovci proslavili sv. Huberta

3 stu

Zaštitnik lovaca – sv. Hubert – usprkos koroni nije prošao nezapažen. Lovačka društva koja okuplja Lovni ured Slunj ove su godine proslavili sv. Huberta u Cetingradu. A lovni ured Slunj ima šest lovačkih društava: LD “Trčka” Cvitović, LD LD “Korana” Slunj; LD “Sokol” Slunj, LD “Kuna” Cetingrad, LD “Medvjed” Rakovica, LD “Golub” Drežnik. Cetingrad, simpatično pogranično mjesto uz najveću crkvu u ovom dijelu Hrvatske, vrijedni KUD, nogometni klub…ima i lovačko društvo koje je vrlo aktivno. Ovo je društvo danas domaćin proslave sv. Huberta što nije lako u ovim vremenima pandemije. Ograničen broj ljudi, maske, distanca… U 18 sati došli su lovci u povorci u crkvu odjeveni u svečane odore na čelu s križem u jelenovim rogovima. Pridružila se i načelnica općine Cetingrad gospodična Marina Kalić. Svi poštuju preporuke zdravstvenih vlasti u koronakrizi a to znači ograničen broj sudionika i maske na licu. Počelo je misno slavlje koje predvodi dekan i župnik u Slunju Mile Pecić. Uz župnika Stanka Smiljanića tu je i mons. Marijan Ožura, župnik u mirovini. Voditelj je istakao primjer sv. Huberta koji je pročitao znak jelena s križem. Taj je znak promijenio njegov život. Mi živimo u drugačijim vremenima ali i mi imamo Božje znakove koji nas upozoravaju. Bog ne ispunjava naše ludosti i željice nego svoj plan s nama a to je naše spasenje. Slično kao dijete, ako želi napredovati u znanju mora slušati profesora. Bilo bi smješno kad bi dijete vodilo profesora. U Kristovoj školi učimo rasti u istini i ljubavi. U drami našega života možemo odlutati vođeni svojim egoizmom. Drama izgubljenog sina koji se vraća i doživljava očev zagrljaj najljepša je stranica sv. Pisma i uopće svjetske literature…Na kraju mise lovci, na čelu s predsjednikom cetingradskog društva g. Nikolom Mlincem, uručili su darove župniku Stanku Smiljaniću i voditelju mise. Napravili smo zajednički snimak pred oltarom. U budućnosti će se ljudi čuditi ovoj fotografiji: svi pod maskama! U ovoj pandemiji učimo štititi sebe i druge.

Drugi dio slavlja nastavljen je u lovačkoj kući nedaleko Batnoge. Lovci znaju pripreniti obilnu i kvalitetnu večeru.  Ugodno se bilo družiti s ovim dragim ljudima koji, uz svoje poslove i obiteljske obveze, znaju naći vremena i za hod u prirodi. Oni pomažu ugroženim životinjama i održavaju ravnotežu među njima. Populacija divljih svinja već bi odavno postala prijetnja stanovništvu bez njihove kontrole. Morali smo otići iza 20 sati a lovci su ostali u ugodnom druženju. Zaslužili su!

Na čelu povorke je križ s jelenovim rogovima

Ulazak u crkvu

Poštivanje epidmioloških preporuka

Nakon mise snimak s jelenovim rogovima

Načelnica općine Cetingrad Marina Kalić, predsjednik lovačkog društva iz Cetingrada g. Nikola Mlinac i predsjednik LD iz Slunja Tomislav Magdić