Tmurni dani – Aspirin – Joe Biden pobjednik – Preminuli Kata Obrovac i Petar Cindrić

7 stu

Nižu se tmurni dani. Zaželjeli smo se sunca a ono nikako probiti oblake. Ipak, iznad oblaka sunce sija i pitanje je dana i sata kad će nas obradovati. Danas je subota koja je drugačija od ostalih dana bez obzira što nema sunca. Subota je neposredna priprema za vrhunac tjedna – nedjelju koju doživljavamo  kao Dan Gospodnji. U koronakrizi okupljanje Božjeg naroda je malo zakočeno. Sjetimo se kršćana u prvim stoljećima koji su dan Gospodnji slavili skriveni u katakombama iskopanima pod zemljom. Njihov susret s uskrslim nisu spriječili ni krvavi progoni. Mi se borimo s drugačijim “neprijateljem” – koronom. Ali, nas ne smije ništa odvojiti od Kristove jubavi. Umjesto da navedemo podatke o zaraženima donosimo jednu malu vijest  koja je bar simpatična. Ipak, prije toga dodajemo da u Karlovačkoj županiji među zaraženim sredinama (gradovima) Slunj se ne spominje!                    

Aspirin –Široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, aspirin, testirat će se u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji kao mogući lijek protiv COVID-19, javlja u petak 6. studenoga Reuters, a prenosi Hina.

Jutros u Slunju

Snimak slunjske crkve iz zraka: korijeni ove lijepe crkve vode nas u Srednji vijek – foto Antonio Kovačević

Svjetski događaj ovih dana – Događaj koji zauzima prvo mjesto u svim svjetskim medijima je izbor američkog predsjednika. Joe Biden povjerio je naciji  sinoć kasno iz svoje rezidencije u Wilimingtonu da ima u džepu  titulu predsjednika SAD  ali ne koristi trijumfalističke tonove. Naprotiv precizira da za sada ne želi formalno proglasiti pobjedu.

Prvi tweet Joe Biden-a – Joe Biden i vicepredsjednica Kamala Harris dobili su najviše glasova u američkoj povijesti. Dok prebrojavanje još traje Biden i Harris dobili su već 75 milijuna glasova.  U prvom tweetu novoizabrani predsjednik kaže: “Ameriko, počašćen sam što si me izabrala da vodim našu veliku zemlju . Posao koji me čak tvrd je ali vam obećavam : bit ću predsjednik svih Amerikanaca, neovisno o tome este li glasovali za me ili ne. Zadržat ću vjeru koju ste imali u mene”.

Otmica djevojčice – Biskupi u Pakistanu osuđuju otmicu i nasilno prevođenje na islam maloljetne katoličke djevojčice Arzoo Raja. Nju je oteo triput stariji muškarac i nasilno je preveo na islam. Ovo nije jedini slučaj! Biskupi se čude nemoći policije da poduzme brzu i efikasnu akciju kad je riječ o takvoj kriminalnoj radnji  te pozivaju Vladu da obrani pravo i zaštiti ranjive članove društva. Glas biskupa se gubi u hladnoći jednog nehumanog društva koje šuti na takvu nepravu.

Pušten iz zatočeništva kardinal Turni – Slava i hvala Bogu! Kardinal Tumi je oslobođen iz ruku boraca-separatista i dobrog je zdravlja – potvrdio je mons. George Nkuo, biskup u gradu Kumbo u Kamerunu (Afrika) malo vremena nakon puštanja na slobodu. Kardinal je otet  5. studenog ove godine.

Berlinski muslimanski zatvorski dušobrižnik Ender Cetin traži veću borbu protiv radikalizacije mladih. Mnogi su doživjeli krizu identiteta  te se osjećaju isključeni iz društva kaže Cetin  te dodaje da se malo radi u tom pravcu – javlja Kathpress

                    

Preminula je u 84. godini života KATA OBROVAC  iz Glinskog Vrela 183. Pogreb u subotu 07.11.2020. u 13 sati  na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sin Ivan, kći Marica, snaha Judita, zet Boris, unučad, praunučad

Preminuo je u 79. godini života PETAR CINDRIĆ iz Kruškovače 42. Pogreb u subotu 07.11.2020. u 15 sati na groblju Sadikovac- Cetingrad. Za njim žale sinovi Milan, Nikola, Mate, Ivica, snaha Bare, Nikolina, unučad, praunuka Leoni