Korona i strah – Preminuli Marija Kovačević i Ante Kos

23 stu

“Dobar je strah komu ga je Bog dao!” Čuli smo ovu rečenicu i malo zastali ali smo je brzo stavili sa strane. Strah je jedna od primarnih emocija i on je potreban. Stradali bi toliko puta da nas strah nije zaustavio. Na pr. stavili bi ruku u vatru. Ipak, svi se ne znaju služiti strahom: on ih može zarobiti! Panični strah može blokirati naše aktivnosti. Strah može biti Božji blagoslov ako nas motivira da nešto promijenimo u svom životu. No strah nas može  natjerati u bijeg od drugih ljudi, može nas izolirati ili motivirati da budemo agresivni. Čovjek koji se ponaša agresivno trpi od straha. Kako se ponašamo u ovoj krizi s virusom korone? Doza straha je potrebna da se očuvamo od zaraze ali nas strah ne smije zarobiti. Doza straha motivira nas da zaštitimo druge i sebe. Tako je strah pozitivan. Ali u svakom od nas je i onaj egzistencijalni strah koji također može biti blagoslov. To je strah od smrti, iracionalnog, od bolesti, nesreće…Vjernik znade da je početak života i kraj u Božjim rukama i da tu čovjek ne može zahvaćati. Vjernik se predaje u ruke Božje s povjerenjem. Smrt nije u čovjekovoj moći. Krist je na križu umirući rekao: “U tvoje ruke predajem duh svoj!” To je najljepše što čovjek može reći u najvećoj kušnji svoga postojanja a to je umiranje. Egizstencijalni strah liječimo predanjem u Božje ruke. Ovaj nas strah potiče da ne zaboravimo da smo u darovanom vremenu putnici prema vječnosti. On tako može biti blagoslov da ne zaboravimo da smo djeca vječnosti, voljena djeca Božja.

Jutros je vedro i prohladno s laganim mrazom. Visoka tanka naoblaka ne dozvoljava suncu da nas grije punom snagom. Zahvalni smo Bogu za ovaj dan.

Kata danas sadi cvijeće u slunjskim parku i već vidi kakvim će nas  šarenilom boja obdariti posađeno cvijeće

Večernje rumenilo gledano iz Slunja

 

                                                                    

Preminula je u 85. godini života MARIJA KOVAČEVIĆ iz Rastoka 4. Pogreb u utorak 24.11.2020. u 14 sati na slunjskom groblju. Njezin suprug Rude preminuo je prošle godine – 28.04.2019. Marija je bila dobra i draga osoba. Za njom žale kći Jasna s obitelji, sin Dražen s obitelji, šogor Zvonko, unuke Marina i Snježana, unuci  Marin i Bruno. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Marija Kovačević (1936-2020)

Preminuo je u 84. godini života ANTE KOS iz sela Kosi 209c. Tako je selo Kosi osiromašeno za jednog dragog i vrijednog mještanina. Pogreb u utorak 24.11.2020. u 13 sati na slunjskom groblju. Za njim žale supruga Mande, sinovi Pero i Darko, kćerke Marica, Ivanka i Željana, snaha Zrinka, petero unučadi i četvero praunučadi. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Ante Kos (1936-2020)