Preminuo mons. Gabrijel Bratina: počeo u Slunju

25 stu

Preminuo je Mons. Gabrijel Bratina, svećenik Riječke nadbiskupije. Rođen je 24.3.1931. u mjestu Otlica (Ajdovščina, Slovenija) od oca Valentina i majke Marije r. Vidmar. U obitelji je bilo 9 braće i sestara (7 sinova i 2 kćerke), a Gabrijel je sedmi po redu. Osnovnu školu pohađao je u Otlici; 1941.-1946. gimnaziju u Rovigu; 1948.-1950. gimnaziju u Rijeci; teologiju u Rijeci 1950.-1054. Redio ga je biskup Josip Pavlišić 31.10.1954. u kapelici Bogoslovnog sjemeništa Ivana Pavla II. u Rijeci. Mladu misu slavio je u Otlici 21.11.1954. U kratkom životopisu mons. Bratine stoji da je bio kapelan u župama: Slunj i Ogulin, župni upravitelj u župama: Brinje, Generalski Stol, Brest, Lešće na Dobri, Rijeka (Donja Drenova), Jelenje. Prefekt, ekonom i duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla II. u Rijeci, župnik u Rijeci (Donja Drenova). Umirovljen 2009. kao dugogodišnji župnik BDM Karmelske (Donja Drenova) u Rijeci. Umirovljeničke dane proveo je na istoj župi na pomoć sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova i župnicima koji su tamo bili na službi.

Zanimljivo da je mons. Bratina počeo svoju službu u Slunju gdje je već bio redovnik Stanko Kompare. Bila su teška poratna vremena. Komunistička strahovlada proganjala je svećenike. Mnogi su stradali kao na pr. držnički župnik Štimac, rakovački Juraić, slunjski Nikšić i Kukalj. Biskup je isprosio redovnika /trapist/ Stanka Kompare koji preuzima župu Slunj u tim teškim vremenima. Ovaj dragi svećenik (Slovenac), koji je tješio i hrabrio narod dugi niz godina, u župskoj spomenici župe Slunj na str. 23 godine  1954. godine zapisao je: “Ove godine dolazi na Kordun pomoć najmlađih sila. Dekretom Bisk. Ord. imenovan je mladomisnik Gabrijel Bratina, svećenik Riječke biskupije, za duhovnog pomoćnika u Slunju i svim se mladenačkim žarom  dao na posao. Vjernici, osobito djeca, brzo su ga zavoljeli. Uzornog svećeničkog života, ponizan i taktičan osvojio je srca. Ali, đavlu i njegovim sljedbenicima nije bilo milo lijepo djelovanje i uzorno vladanje mladog svećenika. Optužiše ga  i osudiše prema onaj: “Mi imamo zakon  i po zakonu mora umrijeti”. Odležao je 15 dana  u zatvoru u Slunju ni kriv ni dužan. U Slunj je došao  06.12.1954.  a otišao 18.07.1955. Oprostio se od Slunja s pjevanom sv. Misom  na Glavici na blagdan Gospe Škapularske 16.07. 1955. Mnogi su za njim žalili a najviše sam pisac kronike. Bog blagoslovio njegov rad gdje god bio. Zamijenio ga je  mladomisnik Ivoslav Linić rodom iz Grobnika u Primorju koji je zajedno s Bratinom bio ređen za svećenika u Rijeci 31.10.1954.

Sav je njegov život protekao u ovim riječima vlč. Stanka Kompare: volio je svećeničku službu ali kao služenje narodu. Volio je crkvu. Iako Slovenac nije razlikovao ljude po nacionalnom ključu nego po dobroti. Jednostavno volio je ljude.

Mons. Gabrijel Bratina proslavio je u crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovi 65. godišnjicu svećeništva 10.11.2019.