Sajam u magli – Progon kršćana ne prestaje – Kamen temeljac ambulante na poligonu

26 stu

Sajam četvrtkom u Slunju. Bez obzira na vrijeme i prilike sajam se održava. A jutros je magla i hladno. Temperatura se ne diže iznad ništice ovih dana. Ipak, život ide dalje. Škole rade uz mjere opreza. Trgovine moraju raditi a tako i sajam četvrtkom. U ovoj krizi možda je trgovanje na otvorenom bolje nego u zatvorenom prostoru. Ljudi kratko prošeću, kupe ono najnužnije i natrag u kuću. Trgovci se moraju dobro zabundati…Prošetali smo s maskama na licu oko štandova. Ne prepoznajemo prolaznike iako su nam susjedi. Nekad po glasu prepoznajemo prije nego po očima koje vire ispod maske.

 

Đaci na odmoru kupe nešto za marendu

 

 

Kupili smo teglu domaćeg meda: dobro dođe u ovim danima borbe s virusom. Moramo vjerovati da pomaže!

Progon kršćana u svijetu – Svakog mjeseca u 50 zemalja procjenjuje se da bude nepravedno pritvoreno više od 300 osoba. Organizacija „Pomoć crkvi koja trpi“  donosi podatke o tom problemu. Neki su slučajevi u prvom planu u svjetskim medijima kao otmica oca Paola Dall Oglio 2013. godine ili zatvor u trajanju od deset godina pakistanske kršćanke Asie Bibi ali se ne zna o sudbinama  manje poznatih slučajeva kao što je maloljetna djevojčica u Pakistanu koja je oteta i prevedena nasilno na islam do otmice svećenika u nekim dijelovima Afrike. Kršenje temeljenih ljudskih prava čine bilo vlade bilo ekstremističke organizacije. Radi se o žrtvama zbog motiva savjesti, o sudskim presudama nakon nepravednih procesa.  U Nigeriji otmica kršćana predstavlja  najteži fenomen. Svake godine više od 220  vjernika bude oteto i zatvoreno od strane džihadističkih ekstremista. Otmice svećenika uz traženje otkupnine nisu rijetkost. Neke i ubiju. Na popisu su zemalje zbog progona kršćana ili nepravednih presuda: Pakistan, Sjeverna Koreja, Eritreja, Mijamar, Iran…  

Kamen temeljac ambulante na poligonu Slunj – Jučer je položen kamen temeljac ambulante na vojnom poligonu Slunj. Ambulanta bi trebala biti završena za šest mjeseci. Uz ambulantu idu i smještajni objekti.  Objekte će graditi inžinjerci hrvatske vojske a sve financira američka vlada. Na polaganju kamena temeljca jučer bili su prisutni američki veleposlanik u RH Robert Kohorst, zamjenik načelnika GSOSRH general-pukovnik Siniša Jurković i drugi visoki časnici HV.