Prva nedjelja Došašća: bdijte! – Vjernici su poštivali preporuke

29 stu

Prva nedjelja Došašća ove godine bit će zapamćena po restrikcijama uvedenima s namjerom da se spriječi širenje zaraze koronavirusom. U crkvi na misi može biti samo 25 vjernika. Kako to tehnički izvesti? Kako reći 26. ne možeš u crkvu! Apeliramo na svijest naših vjernika. Oni razumiju vrlo dobro opasnost koja nam prijeti. Međutim došašće sa svojom porukom ostaje bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Mi nismo gospodari svijeta ni života to dobro vidimo ovih dana. Mi smo postavljeni u kuću koja nam je povjerena na upravljanje. To je ovaj vidljivi svijet. Nažalost mi se možemo umisliti da smo gospodari i da nikomu ništa ne dugujemo. Možemo pomisliti da možemo raditi što nas je volja. Možemo pomisliti da smo mi sami sebi dali darove i sposobnosti koje imamo. Jedan je umirovljenik ponudio svojoj nećakinji da mu pomaže u vođenju domaćinstva. Ona je pomalo otkrivala sve tajne po kući. Otkrila je sef s novcem, doznala šifru i pokrala sav novac. On je imao u nju neograničeno povjerenje. Ona je zaboravila da nije vlasnica ni kuće ni novca. Policija je uzela stvar u svoje ruke. Evo tako smo i mi postavljeni u kuću našeg Gospodina. To je ovaj veliki svijet sa zvjezdanim nebom, sa čudesima oko nas. Mi se možemo lako umisliti da smo mi gospodari i da možemo raditi što nas je volja. Da možemo tone plastike baciti u oceane, zagaditi okoliš. Možemo se umisliti da možemo krasti i varati, prezreti slabe i siromašne. Došašće je vrijeme kad oživljavamo naše čekanje. Mi čekamo Gospodinov dolazak. Čekanje je temeljni stav, stanje duha. Gospodin će doći! Upravo zato radimo odgovorno povjerenu zadaću. Vjernici svake nedjelja oživljuju čekanje ili bdjenje: Tvoju smrt Gopodine navješćujemo, Tvoje uskrsnuće slavimo, Tvoj slavni dolazak iščekujemo!

Jutros u 8 sati u slunjskoj crkvi

Jutros je slavljena jutarnja misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Vjernici poštuju preporuku i nije bilo više od 25 vjernika na misi. Dva ministranta, četvero prvopričesnika. Misa je bila bez sviranja orgulja.

Na drugoj misi u 11 sati također su vjernici poštivali zakazane mjere: došlu s maskama i broj nije bio veći od 25.

Danas u 11 sati u Slunju: trenutak pričesti

U Blagaju nakon mise danas u 14 sati

Donosimo snimke iz arhiva da se sjetimo adventa prijašnjih godina. Nekada je bila hrpa školskih torbi u sakristiji: dolazili su na zornice prije početka školske nastave.

Ova je fotografija snimljena na prvu nedjelju Došašća 2018. u 8 sati u slunjskoj crkvi

271116b

Fotografija na prvu nedjelju Došašća 2016. u 8 sati!