Prva zornica u Slunju

30 stu

U poruci vjernicima i svećenicima riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u koadjutor mons. Uzinić u zajedničkoj poruci kažu: “…Osobito nas pogađaju ograničenja koja se odnose na Euharistiju koja je vrhunac i izvor kršćanskog života. Misna slavlja koja su ograničena na samo 25 osoba ne mogu zadovoljiti potrebe onih koji na njima žele osobno sudjelovati. Mnogima će ta mogućnost biti uskraćena. Nije moguće ništa učiniti da to ne bude tako. Rješenje nije ni u umnažanju svetih misa jer su mnogi naši svećenici i onako već opterećeni velikim brojem misa. Zato svi moramo biti strpljivi i ponizni.

Ovo se ponajprije odnosi na vas dragi vjernici kojima će biti uskraćeno jedno važno pravo, ali i dužnost za vaš kršćanski život. To je tim teže što se to događa u ovom vremenu došašća koje je, zbog naših narodnih običaja, lijepih adventskih pjesama i osobito vrlo posjećenih misa zornica kojima se pripravljamo za Božić, vrijeme posebne radosti. Nećete moći svi sudjelovati na misama u vašim crkvama, ali možete ponovo oživjeti Crkvu u vašim obiteljima obiteljskom molitvom kojom ostajete duhovno povezani i s Bogom i s Crkvom. U tome vam može biti od pomoći i izravni prijenos misnih slavlja preko radija, televizije ili na druge načine. Svjesni smo da je za vas vjernike to velika žrtva. Neka ta žrtva bude naš adventski dar našem društvu, osobito najslabijima među nama čiji život ovisi o našoj odgovornosti i funkcioniranju zdravstvenog sustava. U toj žrtvi, koja pravu vrijednost dobiva kad je pretvorena u dar, možemo biti u duhu blizu tolikim kršćanima kojima je zbog različitih razloga mogućnost sudjelovanja na misi trajno uskraćena. Neka nam ova trenutna žrtva bude poticaj na još veću ljubav i čeznuće za Euharistijskim Isusom. Podsjećamo vas da ste zbog ovih okolnosti oslobođeni od obveze osobnog fizičkog sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi, ali i potičemo sve one koji se nisu uspjeli ubrojiti među onih 25 da to s ljubavlju prihvate i sa zahvalnošću pretvore u Euharistiju na drugačiji način.”

Jutrošnja zornica u Slunju

Prva zornica jutros u Slunju – Vjernici jutros prije podne zapitkuju: “Velečasni, mogu li doći na zornicu, ima li mjesta?” Kako je teško odgovoriti da nema mjesta u crkvi a ima ga u izobilju. Naše su crkve građene s visinom stropa od 12 i više metara, s kvadraturom od 200,  600 i više kvadratnih metara. Jutros je na zornici u Slunju taman bio popunjen broj od 25 osoba. Jedna ministrantica! Kad se sjetimo zornica prijašnjih godina budemo tužni ali se moramo pomiriti s činjenicom da je to zbog dobra naše braće. Neki epidemiolozi nas uvjeravaju da će na proljeće virus biti prošlost. Zdrav nam razum kaže da svemu dođe kraj pa i epidemiji. Opet ćemo pružati ruke jedan drugom i zahvaljivati. Sjetimo se prvih kršćana koji su u katakombama pod zemljom u strahu od progona slavili euharistiju. Sjetimo se i danas progonjenih kršćana u svijetu.

Jutrošnja zornica u Slunju

Danas iza podneva počelo se nebo malo nasmijavati nakon toliko maglovitih i tmurnih dana. Nedostajala nam je zraka sunca. ..Zanimljivo da gradsko vijeće Grada Slunja održava sjednicu u 14 sati. Gradska vijećnica im je  skučena i ne udovoljava epidemiološkim uvjetima. Stoga su sjednicu organizirali u župskoj dvorani koja ima više od 300 kvadrata. U izvanrednim prilikama sve nam je zajedničko. Nije rijetkost da su ne samo u domovinskom ratu nego i dugo nakon rata škole služile i za liturgijski prostor. U Vagancu se dugo godina u crkvenim  prostorijama održavala škola.  A naša župska dvorana u Slunju postala je omiljeli prostor za razne susrete, izložbe, proslave, predavanja…

Dočekali smo sunce koje je prosulo svoje zrake po našim vrtovima, kućama, pozvalo nas da načas napustimo prostorije …