Migranata manje 21% – Preminuo don Milenko Majić

5 pro

Prema privremenim podacima, broj je „nepropisnih“ prijelaza migranata i izbjeglica, zabilježen na vanjskim granicama Europske unije, oko 72.500 u razdoblju između siječnja i rujna 2020. godine, što je 21% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Među glavnim rutama ističu se središnji Mediteran i zapadni Balkan, koji je bio upravo središte istraživanja. Neli mediji iznose kršenje ljudskih prava na granicama Slovenije i Hrvatske.

Neke nevladine udruge iznose slučajeve kršenja ljudskih prava kad je riječ o migrantima na “balkanskoj ruti”. Ilegalni prijelaz granice svaka će normalna zemlja kontrolirati. Kako odgovoriti na nasilni prelazak granice? Građani u Bihaću i Kladuši ne mogu mirno živjeti s migrantima smještenim u kampovima: tučnjave, krađe, nasilja svakodnevna su pojava. Bilo bi najjednostavnije da međunarodne organizacije pokupe takve ljude u njihovim zemljama i dovezu ih u europske metropole, dadnu im stanove, posao…Hrvatska (i Slovenija) moraju se boriti s migracijama i odrađivati posao za EU. Mađarska je riješila problem žičanom ogradom. Tako veliki problem Hrvatska ne može riješiti bez solidarnosti EU.

Slunj u magli. Čitavo dopodne Slunj je u magli. A zbog magle osjećaj je hladnoće još veći.

Mandarinke iz doline Neretve nude se svaki dan u centru Slunja: marljivi i uporni trgovci po čitav dan na otvorenom nude ovo domaće voće. Doznajemo da je prodavačica iz Cetingrada udata u dolinu Neretve. Odatle veza Metković – Slunj!

Preminuo don Milenko Majić – Za vrijeme dekanatske sjednice danas u Slunju doznali smo vijest koja nas je rastužila: preminuo je u 58. godini života don MILENKO MAJIĆ, vojni kapelan na poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj.

Don Milenko Majić,r rodio se 1. siječnja 1962. godine u Drinovcima, općina Grude u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnim Drinovcima (1968. –  1976.), a srednju školu za odgoj svećenika (sjemenište) pohađao je od 1976. – 1980. u Dubrovniku. Vrhbosansku visoku teološku školu u Sarajevu pohađao je od 1982. – 1988. godine.  Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1988. god. u Mostaru. Kao svećenik djelovao je u župama Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije deset godina: župa Hrasno – Svetište kraljice Mira od 1988. – 1992.; župa Gradina 1992. – 1993. (pet mjeseci); župa Drežnica 1993. – 1998. god. Nakon deset godina svećeničke službe u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji godine 1998. odlazi u Ameriku gdje je imenovan kapelanom u hrvatskoj župi sv. Ante Padovanskoga u Los Angelesu (Kalifornija, SAD) i gdje služi do srpnja 2002. god. kada je na osobni zahtjev razriješen dužnosti i vratio se u domovinu. Dozvolom (odlukom) mostarsko-duvanjskog biskupa msgr. Ratka Perića 2002. godine stavljen je na raspolaganje Vojnom ordinariju u RH. Od 1. listopada 2002. do 1. listopada 2014. god. djeluje kao vojni kapelan u vojnoj kapelaniji svetog Ilije Proroka u Petrinji. Od 2006. do 2014. djeluje i kao kapelan u PU sisačko-moslavačkoj. Kao dušobrižnik Hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji u Afganistanu djeluje od 2011. – 2012. god. Od 1. listopada 2014. imenovan je vojnim kapelanom u vojnoj kapelaniji bl. Ivana Merza u Slunju gdje ostaje do smrti. Dne 7. listopada 2018. imenovan je dekanom Karlovačkog vojnog dekanata. Čim je preuzeo dužnost na vojnom poligonu Slunj poveo je brigu o izgradnji crkve na poligonu. Bio je uporan i uz suradnju vojske, od zapovjednika do običnih vojnika, niknula je prelijepa crkva na ulazu u poligon.

Crkva je blagoslovljena 8. prosinca 2017. Crkva je neobična u svojoj jednostavnosti i ugrađenim elementima prirodnog materijala i domaćeg graditeljstva. Kamen i drvo dobro se upotpunjuju. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u pratnji križevaćkog vladike Kekića i 20-ak svećenika te visoke goste iz vojske i državnih dužnosnika blagoslovio je crkvu 8. prosinca 2017. uz pjevanje klape ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Crkva na vojnom poligonu blagoslovljena 08.12.2017.

Vlč. Milenko bio je ne samo vojni kapelan na poligonu nego i vrijedni suradnik u župi Slunj i Slunjskom dekanatu. Redovito je slavio nedjeljom misu u slunjskoj crkvi u 8 sati. Bio je sudionik svih slavlja u župama dekanata i rado viđen u svećeničkom društvu. Opaka ga je bolest načela. Nosio je s Isusom križ. Posjetili smo ga u listopadu u Zagrebu gdje je bio smješten. Prošao je tešku terapiju. Nadali smo se da će nam se vratiti. Mnogi su ljudi u Slunju pitali za njega. Danas je došla vijest da je u bolnici Rebro preminuo. Bit će pokopan, prema prvim informacijama, u rodnoj župi Drinovci. Ostaje nam u dragom sjećanju. S nebeske liturgije moli se za nas da i mi pobjednički završimo zemaljsko putovanje!

Prigodom blagoslova crkve na poligonu 08.12.2017.

Don Majić slavio je misu nedjeljom u slunjskoj crkvi u 8 sati