Biskup Mahnič i Stanko Kompare – Poboljšano zdravstveno stanje biskupa Bogovića

14 pro

U krčkoj katedrali na treću nedjelju došašća proslavljena je 100. obljetnica od smrti sluge Božjeg Antuna Mahbića, krčkog biskupa. Misu je predvodio nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. Njegova prisutnost govori o važnosti ove obljetnice ne samo za kršku biskupiju nego i crkvu u Hrvatskoj. Naime, biskup Mahnič, rođen je u Sloveniji u mjestu Kobdilju  14. rujna 1850. Zaređen je za svećenika 1874. Postao je krčki biskup 1896. i odmah se dao svim zanosom na otpor liberalizmu koji je relativizirao kršćanski nauk.  Posebno se posvetio odgoju mladih. Želio je da mladi postanu angažirani kršćani a ne promatrači kako nečastivi sije zlo sjeme. Njegovo djelovanje prešlo je granice Krčke biskupije. U Zagrebu je osnovao Hrvatsko katoličko akademsko društvo Domagoj a 1909. nastaje Hrvatski katolički savez…Teško je u nekoliko redaka osvijetliti lik i djelo ovog angažiranog biskupa ne samo u pastoralu  nego i u kulturi i društvenom djelovanju.

Mogli bismo s biskupom Mahnićem usporediti vlč. Stanka Kompare, također Slovenca, koji je u Slunju  nakon Drugog svjetskog rata kao župnik ostavio neizbrisiv trag. U vrijeme progona i komunističkog terora ovaj je sveti svećenik bio Božji glas i utjeha. Posve se identificirao s ovim narodom koji je nakon ratnih strahota živio u represivnom režimu. On je udario duhovne temelje župi Slunj u jednom novom vremenu koje nije išlo na ruku crkvi. Tihim duhovnim radom utvrđivao je djecu i mlade u vjeri unatoč represiji. Vjera ovog naroda pa tako djece i mladih bila je brušena u jednom mračnom vremenu. Plodovi se osjete do danas…Zadnje dane proveo je u župi Oplotnica (Maribor). Preminuo je 1991. u vrijeme srpske agresije na Sloveniju pa nismo mogli otići na njegov pogreb.

Sa jutrošnje zornice u Slunju

Jutros je slavljena misa zornica u 6.25 sati u slunjskoj crkvi. I dalje je vrijeme tmurno i hladno. Danas su dva sprovoda na slunjskom groblju: u 13 sati pogreb Bare Lovrenčić, dobre vjernice te u 14 sati pogreb Anke Magdić koja je također bila dobra vjernica. I ovaj se put potvrđuje da dobri ljudi ne znaju da su dobri. U tome je njihova veličina.

Biskupu Bogoviću stanje poboljšano – Doznajemo da je biskup Bogović probuđen iz kome i skinut s respiratora. Zdravstveno stanje mu se poboljšava. Podsjetimo da je nakon smještaja zbog korone  u gospićku bolnicu prebačen u KBC Rijeka gdje je povrgnut intenzivnoj terapiji. Preporučujemo ga i dalje u molitve Božjeg naroda.