20. obljetnica biskupskog ređenja mons. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa

16 pro

20. obljetnice biskupskog ređenja riječkog nadbiskupa Ivana Devčića – Danas je 20. obljetnica biskupskog ređenje riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića. Rođen je 1. siječnja 1948. u Krasnom. Studij teologije počeo je u Rijeci, a nakon trećega semestra prešao je na papinsko sveučilište Grgorijanu u Rimu  Rimu gdje je diplomira i doktorirao 1980. Po povratku je profesor na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Papa Ivan Pavao II imenovao ga je 17.11.2020. riječkim nadbiskupom i metropolitom te je na današnji dan 2000. zaređen u riječkoj katedrali. Osim vođenja Riječke nadbiskupije bio je aktivan u HBK: član stalnog vijeća, predsjednik Odbora za katoličke škole i visoka crkvena učilišta, predsjednik odbora za medije.

Upravo danas u riječkoj je katedrali dvostruko slavlje: zahvala za 20 godine nadbiskupske službe nadb. Devčića i uvođenje u službu riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića. Propovjedao je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Nadbiskup Devčić bio je drag i revan svećenik te nastavio kao nadbiskup u biskupiji koja je slojevita. Rijeka kao lučki grad privukao je mnoge ljude iz raznih krajeva i raznih mentaliteta. U ovako raznolikom društvu trebalo je mudrosti i strpljenja. Nadbiskup Devčić mudro je surađivao sa svim sastavnicama društva. Umio je i ljude sa ruba uključiti u rad.  

Moramo spomenuti da je nadbiskup Devčić bio i urednik biskupijskog lista ZVONA. Kao urednik posvetio je posebnu pažnju prognanicima iz okupiranog dijela nadbiskupije u Domovinskom ratu. U svakom broju objavljena je koja stranica iz prognaničkog života. Tako je na stranicama ovog lista zabilježen život i stradanje, ali i slavni povratak prognanika posebno u slunjski kraj koji je tada bio u sastavu Riječko-senjske nadbiskupije.