Sveta obitelj – Blagoslov obitelji

27 pro

Svatko je od nas rođen u određenoj obitelji. Svaka je obitelj jedinstvena i posebna. Isus je došao k nama preko obitelji. Rođen je također u neponovljivoj obitelji, zasebnoj, jedinstvenoj. Proveo je tiho u obiteljskom domu do 30. godine a tek tri godine njegovog života dobro nam je poznat po evanđeljima. Danas se obitelji pristupa sa sociološkog stanovišta, govori se o funkcionalnosti obitelji ali prešućuje ono najvažnije. A obitelj ima svoje utemeljenje u Božjem planu: kao muškarac i žena koji u predanju jedno drugomu u ljubavi rađaju život slika su Boga Trojedinog. Bez ukorijenjenosti i oslanjanja na Boga obitelj je igračka u rukama slučajnih okolnosti. Djeca nisu vlasništvo roditelja: ona su Božji dar i neponovljive osobe koje u obitelji doživljavaju temeljna ljudska iskustva: ljubavi, prihvaćanja, žrtve, solidarnosti, vjere. Kolikim su danas opasnostima izložene obitelji? Možda ova pandemija neke vrati u ljepotu obitelji, u ljepotu biti zajedno, u ljepotu rasta u vjeri i ljubavi. Djeca nisu “pilići za tov” nego neponovljive osobe stvorene za veliki let. Naše su kuće i tehnologije samo igračke koje odbacujemo kao što se odbacuje obuća koja nam je malena i tijesna….Naš let završava u Bogu Trojedinom…

Jutarnja misa u slunjskoj crkvi

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Druga misa u 11 sati koju prenosi izravno Radio Slunj. Upalite radio u 11 sati i pridružite nam se vi koji ostajete u svojim kućama zbog opasnosti zaraze.

U 11 sati u Slunju

U Blagaju mala zajednica

U ovom vremenu maski komuniciramo očima: očima možemo izraziti čuđenje, divljenje, spustiti suzu…Ali smiješak ne možemo izraziti očima. A smiješak na licu najljepše je što čovjek može dati drugome…Ona je član male zajednice u Blagaju: čita misna čitanja i napravi po koju fotografiju. Kad bacimo maske onda ćemo je otkrit sa smiješkom na licu! A danas prve doze cjepiva daju nadu da ćemo na proljeće a pogotovu u ljeto odbaciti maske. Budimo strpljivi!

Blagoslov obitelji – Ove godine blagoslov obitelji u župama Slunj i Blagaj – zbog koronavirusa – morat ćemo odgoditi. Redoviti blagoslov obitelji u župi Slunj počinjao je 27. prosinca i trajao do 16. siječnja. Ove godine odgađamo. Stiglo je cjepivo, doći će duži i sunčani dani pa će opasnost od zaraze biti znatno smanjena. Dakle, sačekat ćemo povoljnije prilike. Ali, ako netko želi u ovom božićnom vremenu blagosloviti kuću ili stan neka  se javi na telefon 047 777 018 (Župni ured). Može se dogovoriti blagoslov uz poštivanje epidemioloških uvjeta.

Iz naše bogate arhive: blagoslov obitelji 2013!

 

Lav Tolstoj o Kristu – Lav Tolstoj, slavni ruski književnik, veći je dio života proživio kao ateist. Međutim, pred kraj života je izjavio: “Trideset i pet godina  svojeg života prihvaćao sam svijet kao nihilist – ne kao revolucionarni socijalist, nego kao čovjek koji ni u što ne vjeruje. Prije pet godina do mene je doprla vjera. Povjerovao sam u doktrinu o Isusu i cijeli je moj život doživio iznenadnu  promjenu – život i smrt prestali su biti zli. Umjesto očaja, okusio sam zadovoljstvo i sreću koju smrt ne može oduzeti”.