Štete potresa velike ali nema ljudskih žrtava- Slab potres danas i u Slunju – Pogled očima vjere – Preminuo Milan Malkoč

29 pro

Osim katedrale u Sisku, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području. Radi se o crkvama i župnim stanovima u Selima i Gori, župnoj crkvi u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapeli Pohoda BDM u Sisku i kapela Sv. Jakova u Mošćenici. Hvala Bogu ljudskih žrtava nema. Biskup Košić s ekipom građevinara obišao je stradale crkvene objekte.

Danas iza 12 sati osjetio se potres i u Slunju. Ljuljali su se lusteri…Neki su istrčali pred kuće uvjereni da im se to pričinja. Ali kad su i drugi potvrdili da su osjetili potres, zahvalili su Bogu što nije bilo žrtava i štete.

Jutros u Slunju

Pogled očima vjere – Jutros nam je nebo podarilo bajkovitu igru boja pri svitanju. Začudo toplo je za ovo doba godine. To ne znači da će do kraja dana ostati sunčano i toplo. Navikli smo ili se trebamo privikavati na ekstreme  ili iznenadne promjene ne samo kad je riječ o vremenu. Uz tajanstveni virus i potrese  možemo računati na još nekakva iznenađenja. Kad nas zahvati osjećaj nemoći pred slijepim silama upravo tada obnovimo svoju vjeru da možemo pobijediti sve izazove jer s nama je “snaga odozgor”. Skrivenu Božju snagu ne koristimo ponekad dovoljno. Očima vjere vidimo drugačije sve oko nas. Čovjek koji zatvori oči ne može daleko stići: udarit će glavom u stup. Treba samo otvoriti oči i moći će se orijentirati. Isto tako očima vjere vidimo dalje od katastrofa, zapreka, dalje od smrti…Znamo da nas Božja ruka vodi. Zapravo Božja dobrota “sanja” naš dolazak u kraljevstvo ljubavi koje nam priprema od postanka svijeta. On ne ispunjava naše djetinje želje nego svoje planove s nama i našim spasenjem. Ali, naša vjera ne smije nas uspavati da sve prepustimo Bogu. Ona nas motivira da spašavamo jedni druge, da hrabrošću vjere liječimo rane braći, da ih ne ostavimo u samoći…Naše vrijeme je dar u kojem rastemo u istini i ljubavi.

Jedan od najvećih intelektualaca u prošlom stoljeću Karl Barth, na pitanje koja mu je istina najdublja koju je  ikada izrekao odgovorio je: “Isus me voli. To znam”.

Otet biskup u Nigeriji – Naoružani ljudi oteli su u Nigeriji pomoćnog biskupa Mosesa Chikwe iz nadbiskupije Owerri. Biskup je otet u noći u nedjelju 27. prosinca zajedno s vozačem. Biskupov automobil naknadno je nađen. Otmica je potvrđena od strane nadbiskupa mons. Viktora Obinna. Otmice svećenika, teror na kršćanima u ovoj afričkoj zemlji svagdanja je stvar. Može li međunarodna zajednica pomoći da se teroristi zaustave? Očito da ova velika zemlja nema snage stati na kraj teroru.  

                  † 

Preminuo je u 59. godini života MILAN MALKOČ iz Drežnika  39a. Pogreb u utorak 29.12.2020. u 14 sati na groblju u Drežnik Gradu. Za njim žele mati Ljubica, otac Juraj, sestre Ivanka, Josipka s obitelji, rodbina