Solidarnost sa stradalima od potresa

30 pro

“Izražavajući sućut obiteljima stradalih molimo se za poginule! Također je mnogo naših ljudi ostalo bez krova nad glavom, te žive u strahu od novih potresa, rušenja i uništenja njihove imovine, jedinog doma koji imaju. Mi smo izgubili katedralu i još oko desetak crkvi, ne računajući kapele, koje je potres uništio, a mnoge je još i teško oštetio. Molimo se za snagu da to sve vjernički podnesemo i da u ovoj tragediji svi ostanemo hrabri i solidarni.” – riječi su sisačkog biskupa mons. Košića. Dodajmo da je i sv. Otac Papa Franjo pozvao i zatražio pomoć Hrvatskoj nakon razornih potresa.

/fotografija  potresa sa stranica Sisačke biskupije/

Iako smo relativno daleko od Petrinje potres je i nas u slunjskom kraju podsjetio na krhkost našeg života i naših kuća. Kad smo legli u krevet sinoć u podsvijesti se pojavi pomisao da bismo noćas mogli skončati u ruševinama. A onda tu misao nadjača ona umirujuća: u rukama smo Božjim. Ako je dragi Isus prošao zastrašujuću patnju i smrt onda je i naša patnja i smrt sudjelovanje u njegov patnji, smrti. Ali smrti koja je uvjet uskrsnuća. Smrt nema zadnju riječ. Ako se zaustavimo na samoj smrti onda je sve apsurd. Onu djevojčicu u Glini koja je stradala u ruševinama uskrsli Gospodin oslobodio je smrtnosti i otvorio nove dimenzije života.

Slika može sadržavati: jedna ili više osoba i na otvorenom

Katastrofalni potresi koji su pogodili Sisak, Petrinju, Glinu pa i Zagreb u manjoj mjeri, potaknuli su mnoge na solidarnost i to ne samo riječima. Hrvatska vojska, vatrogasci, navijači vodećih hrvatskih klubova, gorska služba spašavanja, medicinsko osoblje, pojedinci nude konkretnu pomoć. Jutros nas je nazvala jedna gospođa iz okolice Slunja i ponudila smještaj za 7 osoba do proljeća. Takvih je mnogo. Netko će primijetiti da nas treba nešto stresti da pokažemo solidarnost. Bilo kako bilo utješno je kad vidimo otvoreno srce i ispružene ruke koje žele pomoći u nevolji.

Sisački biskup mons. Vlado Košić pozvao je vjernike Sisačke biskupije i Hrvatske, koji se mogu i žele pridružiti, na molitvu i post danas, 30. prosinca i sutra 31. prosinca 2020.

U Slunju je danas dopodne maglovito