Dan žalosti – Slunjski branitelji u Petrinji

2 sij

Prespavali smo prvu noć u novoj godini. A probudili smo se u danu žalosti. Naime, u Hrvatskoj  danas u subotu  2. siječnja Dan je žalosti u povodu žrtava stradalih u potresu koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, Glinu, Sisak, Sisačko-moslavačku i okolne županije te  odnio sedam ljudskih života i ostavio porušene kuće. Ovoj žalosti s kojom živimo danima pridružila se još jedna žalost: osmero mladih u Posušju ugušilo se od plina na dočeku nove godine. Dodamo li tome još borbu s koronavirusom ostajemo zbunjeni. Naš je narod izrekao mudru misao za ovakve prilike: za pokojne se Bogu molimo a živima pomažemo! Danas će se u mnogim crkvama i katedralama vjernički narod sjetiti u misama stradalih. Najljepše što mogu učiniti za pokojne je prikazivanje mise, Kristove žrtve ljubavi na križu.

Slunjski branitelji u Petrinji – Od mnogih koji su pokazali solidarnost s postradalim narodom oko Petrinje i Gline spomenimo i slunjske branitelje. Oni su se jučer pridružili pomoći na svoj način: skuhali su lovački gulaš za beskućnike i one koji im pomažu.

Slunjski branitelji nisu mogli samo gledati slike potresa. Njih 34 sjelo je u automobile i pravac Petrinja. Dovezli su opremu i pripremili 700 obroka gulaša. Topli gulaš dokaz je toplog i širokog srca koje imaju za stradale.

Večeras je slavljena misa u slunjskoj crkvi  u kojoj smo se sjetili i stradalih od potresa

Maglovit i tužan dan danas u Hrvatskoj: pogled na Rastoke

Danas su u Slunju pokopane Milka Tepavac i Slavica Šimeković. Nakon sprovoda slijedila je misa u župnoj crkvi.

Koji žele pomoći stradalima od potresa mogu svoje novčane priloge uplatiti na račun: 
Caritas Sisačke biskupije
Žiro račun: HR1024070001100357106 (OTP banka)
model: 00
poziv na broj: OIB uplatitelja
svrha: Pomoć nastradalima od potresa
Swift code za uplate iz inozemstva: OTPVHR2X
Šifra uplate (ukoliko traži sistem E-bankarstva): CHAR