Solidarnost u nevolji – Migranti odbijaju hranu

5 sij

Potres koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak ali i dijelova Zagreba i Karlovačke županije, ne silazi sa stranica medija. Moramo priznati da su mediji, od onih lokalnih do nacionalnih, mobilizirali tolike ljude da priskoče u pomoć. U muci se poznaju junaci! Odgovorili su mnogi bez razmišljanja. U ovakvoj situaciji koja je silovita i nenadana mogu i neki pojedinci reagirati nespretno i pokušati napraviti samoreklamu. Ali, daleko je više onih koji su pomogli i nisu željeli da se o njima govori. Željeli su ostati anonimni. To je znak zrelosti u ovakvim prilikama.

Slika

Volonteri karitasa na terenu

Slika

Volonteri karitasa

Sunce pokušava probiti visoku izmaglicu ali ne uspijeva do 12 sati /Slunj danas u podne/

Stručnjaci predlažu montažne kuće u potresom zahvaćenom području. One su otporne protiv potresa. Logika života namiće rješenja koja su praktična. Svaka čast arhitektima i konzervatorima ali logika života sada ima prednost. U sličnim je prilikama nastala montažna župska dvorana u Slunju: nakon povratka na ruševine ona je bila dragocjena u vraćanju života. Ona i danas vrši svoju ulogu a otporna je i na potrese: izgrađena je od željeznih elemenata!

Migranti odbijaju hranu – “Migranti u improviziranom kampu Lipa nadomak Bihaća već treći dan ne žele prihvatiti pomoć niti hranu koju im nudi Crveni križ Unsko-sanskog kantona. Kako je potvrdio predsjednik Crvenog križa USK-a Husein Kličić već danima traju pregovori ove i drugih međunarodnih organizacija poput IOM-a sa migrantima, međutim, sve je bezuspješno.” …. javlja Bišćani.net. O prilikama migranata pišu i svjetski mediji. Neke međunarodne udruge kritički pišu o migrantima i hrvatskoj graničnoj policiji. Bihaćki kanton koji se sam bori s nezaposlenošću – mladi su iz njega otišli na rad u zapadne zemlje – ne može pružiti ono što migranti očekuju.  Hrvatska, koja je istina članica EU, ne može sama riješiti problem tisuća migranata koji u valovima stižu. Hrvatska se bori također s odljevom mladih u zapadne zemlje. Sumnja da netko financira i potiče migracije u EU nije bez osnove. Ima toliko dokaza: neki migranti imaju poveće svote novca. U BiH se govori o “kontroliranom kaosu” koji je navodno na djelu u BiH. Mogli bismo govoriti o kontroliranom kaosu u čitavoj EU ili puzajućoj okupaciji. Prvi elementi kaosa već su viđeni u Francuskoj, Austriji…Ima li smisla jedno uređeno društvo pretvoriti u kaotično? Rimsko carstvo je propalo kad je iznutra počelo odumirati. Hoće li to doživjeti EU? Postavlja se pitanje kako pomoći zemljama iz kojih dolaze migranti da se razviju? Zašto tolika navala u EU kad je naša planeta ugodna za stanovanje i život u svim dijelovima odnosno kontinentima? Mogli bismo se i pitati: ima li nešto opakog u nekim ljudima koji žele jedno demokratsko i razvijeno društvo razoriti nalazeći u tome užitak ili time liječe svoj bijes odnosno komplekse inferiornosti. Zar se ne bismo mogli takmičiti u humanosti, kulturi, novim tehnologijama…

Profughi al gelo in Bosnia, Caritas: catastrofe umanitaria

Migranti na putu prema EU (Foto L avvenire)