Slunj: dva pogreba

5 sij

Danas se župa Slunj oprostila od dvije osobe: u 13 sati na nikšićkom groblju pokopana je Roze Požega koja je preminula u 91. godini života. Primila je sakrament Bolesničkog pomazanja nekoliko sati prije smrti. Za njom žale djeca, unučad i praunučad i mnogi mještani iz naselja Nikšić.

U 14 sati pogreb Ivana Boguta koji je preminuo u Kanadi 21.11.2020. Preminuo je u 58. godini života. Kao mladić otisnuo se u Kanadu ali je dolazio u domovinu. Zapravo živio je između Kanade i Hrvatske. Izgradio je kuću u naselju Taborište (i Kanadi). Zadržao je hrvatsko državljanstvo. Opaka bolest prekinula je njegove planove. Njegovi su bili uporni da lijes s tijelom pokojnog Ivana dođe u Hrvatsku. Trebalo je mnogo strpljivosti i čekanja u vrijeme pandemije: nakon mjesec i pol njegov je lijes stigao u Slunj. Za njim tuguje mati, brat i sestra s obiteljima. Nakon pogreba služena je misa u župnoj crkvi za Rozu i Ivana. To je najviše i najljepše što možemo učiniti za naše drage.

Pogreb Ivana Boguta

Najveći san koji može dosanjati svatko od nas je vječna domovina. Isto tako Bog sanja da svatko od nas stigne u njegovo kraljevstvo. Ali to trebamo ne samo željeti nego i na tome raditi.  Vrijeme kao dar neponovljivo je! Ono je milosni dar, u njemu se rađamo u radostima, tugama i boli za život vječni. Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje osim naše oholosti koja prezire ljubav Božju.

Pogled na Slunj: u prvom planu grob preč. Petra Boguta, župnika na Krasnu, Brod Moravicama, Mrkoplju, Rakovici. Bio je kanonik, dekan…Preminuo je 2014. u Rakovici u 74. godini života. Ovaj dragi i neobični svećenik bio je revan u raskrinkavanju ljudske sljepoće koja ne vidi silna djela Božja