Posjet kapeli MB Karmelske na Glavici – Pomoć stradalim župama

11 sij

Danas u popodnevnim satima posjetili smo kapelu MB Karmelske na Glavici (župa Slunj). Ova kapela u šumi na brežuljku poznatom kao Glavica izgrađena je između dva svjetska rata na mjestu prijašnje derutne kapele. Za srpske agresije kapela je devastirana i trebala je obnovu. To je učinjeno: ojačani su zidovi i kapela je dobila novo krovište kao i mali zvonik. Kapela je inače omiljelo okupljalište vjernika iz ovog kraja na Gospu Karmelsku…Danas smo je posjetili s nakanom da vidimo u kakvom je stanju nakon serije potresa koji su se osjetili i u slunjskom kraju. Po snijegu pješice popeli smo se do kapele. Mokar snijeg. Odvalio mi se đon cipele i ostao u snijegu: kažu kineski proizvod. Dalje s jednom cipelom i jednom nogom samo u čarapi. Kako je onima u Petrinji pomislim…Na prvi pogled kapela je netaknuta. Okićena snježnim pokrivačem djeluje tajanstveno. Obišli smo je izvana. Na južnoj strani zida u gornjem dijelu poznaje se nepravilna vodoravna crta u  žbuci, jedva primjetljiva. U unutrašnjosti nema nikakve pukotine u žbuci, nikakvog znaka koji bi upućivao na posljedice potresa. To nas je ohrabrilo. Stubište (betonsko) koje vodi u kapelu malo se odvojilo od pročelja kapele ali to nema nikakve veze sa statikom kapele. Ipak, tražit ćemo mišljenje statičara. Kapela se koristi samo jedanput godišnje iako i tada misa bude pred kapelom na otvorenom zbog mnoštva naroda. U kapelu ulaze vjernici obići zavjet.

Doznajemo od vrijedne čuvarice kapele Milke Magdić  – čija je kuća u podnožju brada Glavica – da je potres na njezinoj kući (novogradnja) ostavio pukotine na ploči i fasadi.

Penjemo se po mokrom snijegu na brdo Glavica

Pogled na južnu stranu kapele

U gornjem dijelu južne strane ispod krovišta uočava se u žbuki nepravilna crta jedva primjetljiva

Na ovom se snimku vidi neznatno oštećenje na žbuki

Prostor oko kapele: ovdje hodočasnici odsjednu i osvježe se nakon pješačenja i nakon mise uz narodno veselje

Naša pomoć stradalima – Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić uputio je poziv svećenicima i vjernicima da odvoje novčana sredstva za stradalu Sisačku biskupiju (Petrinja, Glina, Sisak s okolicom). Novčana sredstva mogu poslati na  Biskupski ordinarijat u Gospiću ili dostaviti na račun: Ekonomat – PBZ, IBAN: HR 78 2340 0091 3103 1023 0