Gvozdensko- naša suza i naš ponos – Protiv smrtne kazne

12 sij

U našem kolektivnom pamćenju tragedija u Gvozdenskom 1578. nije našla mjesto koje zaslužuje. Radi se o utvrdi iz 16. stoljeća koju su podigli Zrinski. Ona se pokazala neosvojivom u turskim provalama. Od godine 1571. do 1577. osmanlijska vojska (potpomognuta vlaškim slugama) nije uspijevala zauzeti utvrdu u četiri pokušaja. Turci su išli u pljačkaške pohode od proljeća do jeseni. Zimi nisu ratovali jer nisu imali hrane za konje. Ali, Gvozensko su htjeli poštopoto zauzeti pa su produžili opsadu i u zimi 1578. Nakon tromjesečne opsade u utvrdi je zavladao muk. A utvrdu je branilo 300 branitelja, od toga 250 seljaka-rudara i 50 vojnika pod zapovjedništvom kapetana Doktorovića, Nikole Ožegovića i Andrije Stepšića. A utvrdu je opsjedalo 10.000 turskih vojnika potpomognutih vlaškim četama. Ferhat paša nudio je braniteljima da napuste slobodno tvrđavu i da im se neće ništa dogoditi. Branitelji u okruženju nisu imali dotoka hrane i pomoći ali se nisu htjeli kukavički predati. Temperatura zraka pala je tako da su konji ugibali od hladnoće – zabilježili su kroničari. Drveće je pucalo od hladnoće. Nakon tajanstvenog muka danima u osvit zore 13. siječnja 1578. Turci su provalili gradska vrata. Iznenadili su se. Našli su potresan prizor: vojnici na straži smrznuti s oružjem u rukama. Nestalo je municije, ogrijeva, hrane…Smrznula su se djeca i žene koji su našli utočište u tvrđavi. Ferhat paša bio je ganut: tražio je katoličkog svećenika da se ovi hrabri vojnici pokopaju po katoličkom obredu! U drugom svjetskom ratu Gvozdensko je bilo mjesto masovnih zločina nad Hrvatima 1941. godine. Hrvate se poubijali ili protjerali, kuće i crkvu spalili. U prošlu nedjelju sisački biskup Košić slavio je misu u crkvi u Gvozdenskom za hrabre mučenike koji su ovdje na položajima obrane domovine skončali u strahovitim uvjetima.

Sisački biskup Košić slavio je u Gvozdenskom u nedjelju 10. siječnja misu za mučenike

Jutros je vedro u slunjskom kraju ali hladno. Oko minus 4 stupnja. Sunce  grije ali kažemo da je zimsko sunce zubato.  Oko podne počeli su stizati oblaci sa sjevera…Danas je na slunjskom groblju pokop Anke Magdić u 13 sati.

Kad ne rade kafići dobro je popiti kavu iz automata na otvorenom u središtu Slunja…

Oko podne počeli su pristizati oblaci sa sjevera

Odgođeno izvršenje smrtne kazne u USA – Američki sudac odobrio je suspenziju izvršenja smrtne kazne nad Lisom Montgomery (53) koja bi bila prva žena bad kojom je izvršena smrtna kazna u Sjedinjenim Državama u gotovo 70 godina. Izvršenje smrtne kazne bilo je predviđena za danas 12. siječnja. A Lisa Montgomery zadavila je 23-godišnju trudnu Bobbie Jo Stinnett pokušavajući izvaditi iz maternice njezino dijete i prisvojiti ga!  Sudac James Hanlon iz južnog okruga Indiane naložio je suspenziju, navodeći potrebu za procjenom Montgomeryjevih mentalnih sposobnosti.  “Podaci predani sudu sadrže obilje dokaza da je psihičko stanje gospođe Montgomery toliko daleko od stvarnosti da ne može racionalno razumjeti razlog pogubljenja”, napisao je sudac. Sud će odrediti datum novog ročišta za procjenu mentalnog stanja osuđene. Katolička zajednica Sant’Egidije očekuje da će smrtna kazna biti ukinuta nad ovom nesretnom ženom ali i da se uopće ukine smrtna kazna. Tko može oduzeti život drugom čovjeku?  Kazna da, ali ne smrtna. Bog je jedini gospodar ljudskog života.  (prema L avvenire)