Štete od potresa i na kapeli Marije Magdalene na slunjskom groblju – Sajam u Slunju

14 sij

Potres s epicentrom kod Petrinje uzdrmao je i slunjski kraj. Podrhtavanje tla osjetilo se ponekad i ovdje. To najbolje govore štete počinjene na nekim objektima. Uočili smo pukotine na crkvi u Lađevcu a zatim na kapeli Marije Magdalene na slunjskom groblju. Danas su konzervatori iz Karlovca pogledali oštećenja na grobljanskoj kapeli. Dakako, ona nisu kao ona u Petrinji ali statičari trebaju dati svoje mišljenje. Doznajemo da pukotine deblje od pet milimetara znače opasnost. Ovdje su pukotine uže od pet milimetara ali mi ne možemo procijeniti sigurnost objekta bez stručnjaka. Župnik je danas prijavio štetu u Gradu Slunju.

Jedna od pukotina na fasadi kapele

Kapela sv. Magdalene izgrađena je u 19. stoljeću u stilu svoga vremena. Svetište je polukružno a lađa pravokutna, strop ravan. Ima na pročelju konzolno izveden mali zvonik s jednim zvonom. Smještena je u središtu groblja. Godine 1991. srpski su je okupatori oštetili i pokrali vrijedni inventar. Posebno je bila vrijedna slika (ulje na platnu) «Isusa skidaju s križa». Prema nekim informacijama prodana je na jednoj aukciji u Beogradu privatnom kolekcionaru. U pročelju crkve nakon povratka 1995. zatekli smo neeksplodirane projektile. Kapela je tako pukim slučajem ostala na životu. Kapela je temeljito obnovljena 2010. Stavljen je bakarni krov i umjesto preslice uzidan mali zvonik(po preporuci konzervatora). Nakon povratka 1995. u kapeli je slavljena misa iza pogreba jer je župna crkva bila u ruševinama.

Danas je tmurno i hladno u Slunju. Sajmeni je dan pa susrećemo mnogo ljudi u Slunju i po uredima.

Molitva za sretan papin dolazak u Irak – Od nedjelje 17. siječnja irački su kršćani (kaldejci) pozvani na molitvu, koju je sastvio patrijarh Louis Raphael Sako a kojom se moli Svemogući da omogući papin dolazak u njihovu zemlju. Moli se za papino zdravlje i da ništa ne omete njegov najavljeni dolazak u Irak.

U protekla 24 sata zabilježeno je 980 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.210. Među njima je 1.921 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 176 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 1.025 osoba, a testirano je njih 6.847.

U susjednoj Italiji u zadnja 24 sata pozitivnih  je 17.246 na koronavirus, umrlih je 522. U odnosu na jučerašnji dan povećao se broj zaraženih i umrlih ( jučer 15.774 pozitivnih i 507 umrlih).