Svjetski dan bolesnika – Sajam u Slunju

11 velj

Danas je Svjetski Dan bolesnika ovaj put slavimo u posebnim okolnostima. Možda nikad kao danas ovaj dan dramatično ukazuje na ljudsku krhkost i snagu vjere. Možemo mi bolesnicima pružiti vrlo udobne domove, viske standarde ali ako je u takvim domovima hladnoća, beznađe, očaj…onda to nije istinski napredak. Možda je najveća opasnost bolesnima sotonska napast da se predaju ništavilu, beznađu, da završe život u očaju. Sotona ne može trpjeti s čovjekom, on čovjeku ne želi dobro, on čovjeka želi razoriti. A Isus trpi s nama, on nas ne napušta u patnji: naša bolest i umiranje s Kristom novi je početak. Tako bolesnici vode najveću i posljednju bitku života: ostati u Kristovoj ljubavi, doživjeti oproštenje uz kajanje, završiti zemaljsko putovanje Kristovim riječima; Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj! Kakva je to pobjeda! “Suvremeni svijet ide u jedan veliki rizik da čovjeka današnjice, koji je ionako za života u mnogo čemu otuđen i prepušten sam sebi, liši i te posljednje ljudske geste, da bolesnik u svojoj bolesti ostane sam i da mnogi odlaze s ovog svijeta u posvemašnjoj izolaciji i bez ikakve ljudske blizine i utjehe.” – kaže biskup Petanjak. Bolesni mogu biti u društvu ali očajno usamljeni. Jedan je bolesnik, nakon razgovora sa svećenikom i ispovijedi, rekao da je sretan čovjek. Znam čovjeka koji je plakao od radosti kad je njegov susjed i prijatelj zaželio ispovijed, kad se pokajao i doživio Božje milosrđe. Ima li veće pobjede u predvečerje života nego doživjeti oproštenje i Božje milosrđe? Mi se ne spašavamo svojom uspješnom karijerom, svojim športskim uspjesima ili akademskim titulama. Mi se spašavamo Božjim milosrđem koje ne može do nas doprijeti bez kajanja. Zato je briga o bolesnima zapravo briga za njihovo vječno spasenje.

Danas u Slunju sajam i veći promet

Danas je u Slunju tmurno i pomalo pada po koja pahuljica snijega. Hladni sjeveroistočni vjetar donosi hladnoću. Ipak, danas je sajam u Slunju. Malobrojni trgovci i posjetitelji dobro su “zabundani” . Ipak, lijepo je prošetati i po ovakvom vremenu da se bolje doživi toplina doma.

Dolazi prava zima

Večeras u 17 sati u Slunju smo slavili misu: sjetili smo se naše bolesne braće. Njihova patnja nije izgubljeno vrijeme kao što ni Kristova žrtva na križu nije izgubljeno vrijeme. Naša su bolesna braća najizvrsniji dio crkve: oni svojom žrtvom “nadopunjuju” Kristovu spasenjsku žrtvu.

Večeras u Slunju u 17 sati

Najstarija Europljanka – Najstarija Europljanka je časna sestra Lucile Randon u Francuskoj. Proslavila je 11. veljače 117. rođendan. Prije rođendana preboljela je koronu! Rođena je 11. veljače 1904. godine. Zanimljivo da je ona ne samo najstarija stanovnica Eerope negi i druga na svijetu!