Polarna zima – Susret s biskupom u Gospiću

12 velj

Jutros nas je dočekala polarna hladnoća. Čak se u Rijeci temperatura spustila na minus dva! U Slunju je minus devet. Teško je bilo otvoriti automobil ako je bio parkiran na otvorenom: vrata su zaleđena! Ipak, nije ovo iznenađenje. Znalo je u ovo doba biti i hladnije – prisjećaju se stariji ljudi.

Danas su se četvorica župnika Slunjskog dekanata uputili u Gospić. Ponijeli su financijska izvješća, statističke podatke i prijepise matica (parice). Dakako, radi se o protekloj godini koja je bila u znaku koronavirusa. Susretu je predsjedao biskup mons. Zdenko Križić. Svaki je svećenik iznio podatke o svojoj župi (ili župama). Uglavnom su podaci očekivani: zbog pandemije bilo je manje vjenčanja, krštenja…Blagoslov kuća također je ove godine bio specifičan. Ipak, mnogo se toga lijepog dogodilo u našim župskim zajednicama. Korona je kušnja koja je ojačala ili pročistila vjeru pojedinaca…Biskup Križić ukratko je iznio kalendar važnijih događanja u tekućoj godini. Na kraju su svećenici ekonomu biskupije preč. Nikoli Turkalju predali godišnja financijska izvješća i potraživanja. Financijsko poslovanje župa je transparentno: potpisuju ga i članovi župskog ekonomskog vijeća.

Velika i lijepa župna crkva u Perušiću

Prohladan ali sunčan dan bio je prilika da svećenici posjete i neke svoje kolege koje mogu rjeđe vidjeti. Posjetili smo tako vlč. Milu Šajfara koji je iz našeg dekanata premješten u Perušić.

U Sincu crkva sv. Ilije plijeni pažnju svojom ljepotom. Nismo našli vlč. Andriju kod kuće ali bit će prilike…Zanimljivo da u Lici i Gackoj nema ni mrvice snijega!

Rupe i u našem kraju – Svaki dan čujemo o otvaranju rupa u potresom pogođenom području. Stanovnike to zabrinjava a geolozi pokušavaju otkriti uzroke i razmjere. Svakako, radi se o pomicanjima tla nakon potresa. Zanimljivo da su se takve rupe u zemlji počele pojavljivati i u slunjskom kraju. Prva je u Bukovlju na prostoru Generalskog Stola a onda se rupa pokazala i na području Cvitovića.