Papa odletio u Irak – Preminuli Mile Žgela i Mile Štajduhar

5 ožu

Papa Franjo jutros u 7.45 sati poletio je prema Iraku. Ovo Papino apostolsko putovanje nosi u sebi nadu i rizik. Očekuje se da će u Bagdad sletjeti oko 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. U avionu je s papom oko 70 novinara. U bagdadskoj zračnoj luci svečanost dobrodošlice i susret s iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem, službena svečanost dobrodošlice u predsjedničkoj palači i kurtoazni posjet predsjedniku Barhamu Salihu. Potom će se u palači susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i Diplomatskoga zbora. Slijedi glavna točka putovanja: susret u bagdadskoj katedrali Naše Gospe od Spasenja s biskupima, svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te vjeroučiteljima. Podsjetimo da su upravo u ovoj katedrali šestorica džihadista 31. listopada 2010. tijekom nedjeljne mise ubili dvojicu svećenika, 56 vjernika i ranila ih 78. Ovo govori o riziku papinog  putovanja ali vjerujemo da će državne sigurnosne službe onemogućiti svaki teroristički pokušaj.

Il Papa in partenza da Fiumicino per l'Iraq

Sveti Otac ulazi u zrakoplov prema Bagdadu

Donosimo svjedočanstvo časne sestre Lume Kudher, Iračanke koja je proživjela strahote islamske države u Ninivskoj dolini:

„Tijekom rata protiv ISIS-a svijet nam je bio blizak, a zatim je svoj pogled usmjerio drugamo. Posjet koji je papa Franjo silno želio Iraku, zakazan za razdoblje od 5. do 8. ožujka, predodređen je da ponovno skrene pažnju na Abrahamovu zemlju”. Ovo su riječi č. sestrea Lume Khudher (44) koje je obajavila Famiglia cristiana. Ova dominikanka iz reda Svete katarine Sijenske rođena je i odrasla u Qaraqoshu, najvećem kršćanskom gradu u Ninivskoj ravnici, 30 kilometara istočno od Mosula, području u kojem živi jedna od najstarijih katoličkih zajednica na Bliskom istoku. “Jedne noći u kolovozu 2014. godine, u 23.30 sati, sestre su uzbuđeno telefonom obavještene: Stižu milicajci ISIS-a! Prije ponoći već su bili na putu na sigurno, u irački Kurdistan, noseći samo neophodne stvari nekoliko dana….Nismo zamišljali da ćemo morati čekati više od dvije godine da bismo se mogli vratiti u svoj samostan », kaže sestra Luma. “Vratili smo se u studenom 2016. godine, pronašavši ruševine i uništenje. Svijet mora znati što nam je ISIS učinio, kako smo patili posljednjih godina. Tijekom rata svjetlo reflektora bilo je usmjereno na Irak, a onda se svjetlo iznenada ugasilo i svijet je odvratio pogled. Međutim, patnje za nas kršćane nisu gotove. U dvadesetak godina broj kršćana s oko milijun i pol pao je na 250 000. Crkva nas je podržavala kroz sve to vrijeme, bez njezine financijske pomoći ne bismo preživjeli i ne bismo mogli obnoviti svoje kuće, crkve i škole. Želimo zahvaliti papi Franji na onome što je učinio za nas, jer nas nije zaboravio. Njegov posjet potaknut će svijet da ponovno pogleda prema nama”. (prema Famiglia cristiana)

Kršćani u Iraku – Kršćansko stanovništvo u Iraku 2003. (prije američke invazije i pada Sadama Husseina) brojilo je 1.400.000 kršćana (6% stanovništva). U 2015. oko 300.000, u 2020. manje od 300.000. Najveća kršćanska denominacija su kaldejski katolici (67%), sirokatolici 6,5%. Postoje i armenski, Melkitski i Latinski obredi. Irački kršćani uglavnom žive u Bagdadu, u Basri (na jugu) i na sjeveru, u Erbilu, Dohuku, Sulejmaniji, Kirkuku i u provinciji Niniva u čijoj ravnici ima mnogo kršćanskih gradova i sela. Kršćani su autohtono stanovništvo koje govore aramejski.

Twitter je privremeno blokirao račun mjanmarskog kardinala Charlesa Maunga Boa jer je objavio fotografiju časne sestre koja kleči pred policijskim snagama u želji da zaustavi nasilje nad prosvjednicima. Veliki brat sve gleda i briše ono što mu se ne sviđa. Želi reći: to se nije dogodilo!

U slunjskom je kraju oblačno, ne pada kiša. Promjena vremena je na djelu. Mogli bi još potražiti zimsku odjeću u ormaru…

Proljeće nezaustavljivo doazi

 

                    

Preminuo je u 78. godini života MILE ŠATAJDUHAR iz Pavlovca 9 (živio u Belajskim Poljicima). Pogreb u subotu 06.03.2021. u 15 sati na groblju u Blagaju. Za njim žale supruga Mare, sin Miljenko, kćerka Željka, zet, unučad Mihaela, Mihael, brat Tome s obitelji, brat Franjo s obitelji te rodbina…

Preminuo je u 90. godini života MILE ŽGELA iz G. Furjana 231. Pogreb 05.03.2021. u 13 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žale sinovi Ivan, Nikola, Milan, Željko, , kći Jelena, snahe, zet, unučad i praunučad