Danas sv. Patrik – Preminuo Ivica Muić (50)

17 ožu

Danas crkva slavi sv. Patrika. Živio je krajem četvrtog i početkom petog stoljeća. Zanimljiv je njegov životni put. Prema vlastitom kazivanju, sa šesnaest godina oteli su ga irski pirati i odveli ga kao roba u Irsku, gdje je šest godina čuvao stoku. Tamo se i obratio na kršćanstvo, jer ranije nije bio vjernik. Nakon toga uspio je pobjeći i vratiti se kući u Britaniju. Postao je klerik i studirao u Galiji odakle se, potaknut vizijom, vratio u Irsku, ali ovaj put ne kao rob, nego kao misionar. Tamo je krstio mnoge pogane te je, postavši biskupom, zaredio mnoge svećenike. Sv. Patrik slavi se u Irskoj kao zaštitnik Irske. Zapravo, gdje god žive Irci slave sv. Patrika. Priređuju se parade i narodno veselje. U novije vrijeme ime Patrik daju roditelji svojoj  djeci i u Hrvatskoj.

Danas je lijepi sunčani dan u slunjskom kraju. Doduše pojave se oblaci,  ali miris proljeća se osjeti na svakom koraku.

Jutros u Slunju

Krvoprolićem se ništa ne može riješiti ili ništa ne može zamijeniti dijalog – istakao je Papa Franjo u današnjem nagovoru imajući pred očima nemire u  Myanmaru. Papa ohrabruje  mlade koji se bore za demokraciju. Časna sestra koja kleči pred do zuba naoružanim vojnicima postala je simbol otpora diktaturi.

Posvuda ćemo oko nas naći radića. Poznat po žutim cvjetovima radić je ljekovta biljka. Koristan je njegov cvijet, list ali i korijen. On djeluje okrepljujuće, čisti krv, olakšava defekaciju. Maslačak se bere u travnju i svibnju. Odličan je izvor vitamina…

                     

Preminuo je u 50. godini života IVICA  MUIĆ s prebivalištem na Plitvicama – Jezerce 122. Pogreb na groblju u Drežnik Gradu u čet. 18.09.2021. u 16 sati. Za njim žali supruga Đurđica, kćerke Valentina, Ivona,Emanuela, roditelji u Cetingradu Mile i Marija, sestra Anka, braća Željko, Vinko, Milan s obiteljima…Suosjećamo s njegovom obitelji, roditeljima i braćom. Pokoj vječni daruj mu Gosodine!