Godišnjica Bergama – Sajam u Slunju – Preminula Dragica Bogović

18 ožu

Na današnji dan svijet su obišle potresne slike vojnih kamiona koji su odvozili mrtve od korone u talijanskom gradu Bergamu pod okriljem noći. Mislili smo da će ovaj opaki virus sustati i da će postati stvar prošlosti. Čak je turistička sezona bila koliko toliko  uspješna. Međutim virus se ne predaje. Pojavio se u novim sojevima, mutirao je i pokucao na naša vrata. Iluzija da će cijepljenje  riješiti sve probleme pokazala se nerealnom. U susjednoj Srbiji u europskom su vrhu po broju cijepljenih osoba ali je virus pomahnitao. U BiH dolazi na naplatu nepostojanje pravne države: svaka županija vodi svoju politiku. Dolazimo do važnog iskustva da su fizički kontakti izvor zaraze ili da treba biti oprezan u kontaktima, nositi masku, dezinficirati ruke…Ipak, morat ćemo živjeti s virusom još dugo vremena. U karlovačkoj bolnici nema više mjesta za oboljele. Što ako zdravstveni sustav ne bude više mogao zbrinjavati bolesne? U svakom slučaju izgleda da ćemo se morati učiti živjeti s virusom.

Ipak, ne smijemo se umisliti da smo mi bogovi i da smo gospodari života. Naš je život Božji dar, mi smo djeca Božja. Pandemija je prilika  da postanemo duhovno zreliji. Naši biskupi poručuju: “U naše vrijeme pandemije korona-virusa, puno se govori o imunitetu koji treba ojačati da nas zaštiti od teških posljedica infekcije. Dobro je prisjetiti se da osim tjelesnog, postoji i duhovni imunitet, snaga duhovne naravi koja je čovjeku najpotrebnija. Duhovni imunitet je snaga osobne vjere kojom se opiremo zlu i čuvamo slobodu djece Božje. Milost Božja stvara i posreduje duhovni imunitet u nama. Duhovni imunitet jačamo onda kad autentično živimo u vjeri, nadi i ljubavi. Jaki i djelotvorni duhovni imunitet imamo onda kad smo u milosti Božjoj; kad ljubimo Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe; duhovni imunitet jačamo kad iz čiste ljubavi služimo Bogu i ljudima.” Takve ništa ne može odvojiti od ljubavi Božje pa ni smrt.

Danas je sunčani četvrtak u Slunju. Jutro je prohladno ali sunce se pojavi iza oblaka i malo nas zagrije. Danas je sajam kao svakog četvrtka u Slunju. Ponuda je obilna ali ljudi je malo. Ako dođu kratko se zadržavaju i odlaze u svoje tople stanove.

 

 

Danas u sajmu u Slunju

Rastoke večeras

                   

Preminula je u 69. godini života DRAGICA BOGOVIĆ r. Medved iz M. Vukovića 84. Pogreb u petak 19.03.2021. u 14.30 sati na slunjskom groblju. Za njom žali suprug Jure, rodbina