Međunarodni dan voda – Preminula Anka Katić

22 ožu

Danas je međunarodni dan voda. A voda  – kako ističe papa Franjo . nije roba nego dar. Više od 2 milijarde ljudi nema pristupa pitkoj vodi a 4 milijarde nema osnovne higijenske uvjete. Isus je rekao: “Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća”. Voda je život ili bez vode nema života. Ponekad smo slični onom mladiću koji se napio na čistom gorskom izvoru a onda u njega pljunuo! Kako se ponašamo prema tom čudesnom daru vode? Zagađeni potoci, rijeke, jezera…U njima se ugasio život od otrova koji ispuštaju pojedinci i firme…Jednostavna formula vode:  H2O, dva atoma vodika i jedan kisika. Dok se svi elementi na hladnoći stežu a na vrućini šire, kod vode nije tako: voda se širi i kod smrzavanja i kod zagrijavanja! Stvoritelj je to mudro uredio:  ako bi se voda kod smrzavanja skupljala led bi padao na dno rijeka i oceana i naša bi se planeta zaledila. Ovako led pliva nad vodom. A voda može biti u tri agregatna stanja: kao tekućina, kao led i kao para. Voda natapa polja u obliku kiše, izvor je energije za mlinove i centrale, snjegovi u visokim brdima svojim otapanjem u proljeće pune podzemne galerije bez kojih ne bi bilo izvora, Uz rijeke su se razvile civilizacije (kao uz Nil, Eufrat i Tigris, Jordan…). Dok pijemo čašu vode sjetimo se danas onih koji sanjaju čašu pitke vode ali i zahvalimo Stvoritelju za tu čudesnu tekućinu!!

Jutros na Slunjčici

Slunjčica čas mirna, čas poskače i žubori…

Danas se izmjenjuju oblaci i sunce…

Prije točno godinu dana, 22. ožujka u 6:24 sati Zagreb je pogodio potres snage 5,5 stupnjeva, porušio mnoge zgrade, crkve, škole. Uz virus korone potres ja još jedna velika kušnja ne samo Zagrebčanima  nego i svima nama. Poginula je jedna djevojčica.

                         

Preminula je u 86. godini života ANKA KATIĆ iz Ponora 48a. Pogreb u utorak 23. ožujka 2021. u 14 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sinovi Ivica i Zvonko, kćerke Višnja, Marijana, Ankica i Ljiljana, snahe, zetovi, unučad i praunučad, rodbina