U Velikom smo tjednu – Preminuo Nikola Bosanac

29 ožu

U Velikom smo tjednu, ulazimo u sveto trodnevlje: velkiki Četvrtak, Petak i Uskrsnuće. Krist na križu svojom smrću uništio je našu smrt. On nije pasivno trpio nego se uputio prema Jeruzalemu i svojom smrću obeskrijepio smrt. “A ja kad budem uzdignut sve ću privući k sebi” – rekao je. Sveti će Franjo smrt nazivati “sestricom” jer ona nema više snagu. On je to mogao reći jer mu je oprošteno. A tako je i svakomu od nas ako se pokajemo. Tada i mi možemo čuti riječi koje je Isus uputio desnom razbojniku: “Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u raju!”

Jutros smo slavili misu u slunjskoj crkvi u 8 sati. Pročitani nas ulomak iz evanđelja približava Isusovoj žrtvi ljubavi. Jedna je žena Isusu izlila bočicu skupocjenog mirisnog ulja. Vrijednost ulja je bila nekako kao godišnja zarada jednog radnika. Sva se kuća namirisala. Žena ga nije žalila jer je Isusa toliko voljela i ništa joj nije preskupo za njega. Zanimljivo da je Juda tu intervenirao: rekao je da bi se to skupo ulje trebalo prodati i dati pomoć siromašnima! Naoko velika zauzetost za sirotinju ali njegov je motiv bio sasvim drugačiji. Bio je ljubitelj novca: on će i Isusa prodati za novac. Isus je ustao u obranu žene: to je pomazanje njegovog tijela prije ukopa. Naime, u petak, nakon smrti na križu pobrinuli su se Josip Arimatejac i Nikodem da Isusovo tijelo bude pokopano po običajima ondašnjeg vremena ali nije bilo vremena za njegovo pomazanje uljem.

U Rastokama jutros

Danas je ugodan sunčani dan u slunjskom kraju. Na svakom koraku možemo susresti znakove proljeća…Ova rascvjetala voćka čuvala je ove cvjetove u zemlji, u korijenju i strpljivo čekala pravi trenutak

Nazire li se kraj korona virusu? -Po prvi put u šest mjeseci grad London nije  registrirao niti jednu žrtvu Covid-19 u zadnja 24 sata. To je upadljivo s obzirom na to da su u siječnju britanski glavni grad i cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo i       dalje bili epicentar pandemije s više od tisuću žrtava dnevno. To se može pripisati masovnoj kampanji cjepljenja koje je provedeno u dva mjeseca. Izgleda da  kampanja daje rezultate. (prema L avvenire)

                      

Preminuo je u 74. godini život NIKOLA BOSANAC iz Slunja, Plitvička 94. Pogreb u pon. 29.03.2021. u 14 sati na slunjskom groblju. Za njim žali sestra Ivanka i rodbina

Nikola Bosanac (74)