Velika subota

3 tra

Velika subota osvanula je u znaku kiše. Kao da nebo plače. Pred nama je noć koja daje smisao našem postojanju, noć koja daje smisao našoj patnji, bolu, našem umiranju. Smrt jednostavno nije kraj. Kao eksplozija bombe djeluje Kristovo uskrsnuće ove noći. Pred ovom noći moraju zašutjeti i postidjeti se silnici, korumpirani moćnici, cinici i oholice…  “Uzeše moga Gospodina i ne znam kamo ga staviše” – reći će zbunjena žena pred silnicima ovoga svijeta.. Upravo kad je zlo mislilo da je doseglo vrhunac ubijanjem Pravednika doživjelo je poraz. Trijumf Ljubavi počinje novu povijest: svjedoci uskrsne vjere i nade navještaju pobjedu svjetla nad tamom.

U Slunju je jutros oblačno i kišovito ali se u popodnevnim satima počelo provedravati

Noćas ćemo se u slunjskoj crkvi okupiti u 21 sat. Slijedi služba svjetla: blagoslov ognja i unošenje uskrsne svijeće u crkvu. Potom slijedi služba Riječi: otkrivanje Božjeg plana spasenja. Krsna služba podsjeća nas na naše krštenje: obnavljamo krsna obećanja. Vrhunac je euharistija: Krist je ostavo sebe pod prilikama kruha i vina do konca svijeta.Na kraju blagoslov uskrsnih jela. U uskrsnom slavlju, naime, sudjeluje sva priroda.  

Papa Franjo pozvao je na Veliki Petak djecu da sudjeluju u križnom putu ali ne samo kao promatrači nego da izreknu svoje križeve koje nose s Isusom. “Ti znaš da i mi djeca imamo križeve koji nisu ni lakši ni teži od križeva odraslih ali su pravi križevi i vlastiti križevi čiju težinu osjećamo i po noći. Samo ih Ti Isuse znaš i uzimaš ozbiljno. Samo ti znaš kako je teško naučiti ne imati straha od mraka i samoće” – kaže jedna djevojčica u svom razmišljanju o križnom putu.