Lađevac: slavlje Jurjeva – Preminula Mande Žgela

23 tra

Jurjevo je u znaku proljeća pa je tako i ove godine. Lijepi sunčani dan, pomalo vjetrovit.  Idemo danas u Lađevac.  Ova župa sa slavnom i bogatom povijesti danas slavi svoga zaštitnika – sv. Jurja. Ove godine (kao i prošle) slavlje sv. Jurja u Lađevcu nekako je prigušeno: virus je oko nas i moramo se zaštiti maskama, distancom. Sjećamo se prijašnjih slavlja kad takvo nešto nije bilo zamislivo…U 12 sati u crkvi su se  okupili mještani ali crkva ne smije biti puna kao u nekadašnja vremena. S maskama na licu i uz distancu ujedinili su se u molitvi.  Nisu li i prvi kršćani, a ne samo oni, također pred progoniteljima slavili Krista uskrslog u skrovitim mjestima. Progoni i kušnje su kršćane ujedinili i nisu ih mogli rastaviti od Uskrslog Gospodina….Misu je predvodio domaći sin vlč. Mile Šajfar a pridružili su mu se uz župnika Šimu Božića, vlč. Polde Barić, mons. Marijan Ožura, vlč. Stanko Smiljanić i mons Mile Pecić.  Ovaj narod pjeva iz srca i duše: pjesma nas uzdiže k Bogu. Upravo sv. Juraj, koji spada u red mučenika, nadahnuće je mnogima da ustraju u kušnjama. Mnogi su se pričestili i tako sudjelovali u potpunosti u ovom slavlju.

Nakon mise narod se zadržao pred crkvom. Pomalo su doznavali novosti u našem kraju. Bila je zapažena i gđa Mirjana Puškarić, kandidatkinja za slunjsku gradonačelnicu. Uz sadašnjeg gradonačelnika g. Juru Katića, došla je među narod. Ona se istakla u vođenju slunjskog Crvenog križa i razvila niz aktivnosti u pomaganju starijima.

Nije bilo svirke nakon mise ni KUD-a “Lađevćani”: njihove tambure i narodne nošnje čekaju bolje dane.

Trenutak Pričesti

Gđa Mirjana Puškarić na misi u Lađevcu

Na oltaru je bilo šetorica svećenika

Lađevačka crkva sv. Jurja

Pred crkvom nakon mise druženje

Svećenike su počastili dobri domaćini uz Koranu nedaleko Kuterevčeve pećine (odmorište Ivice Radočaja)

                     

Preminula je u 89. godini života MANDE ŽGELA iz Sastavaka 133a. Pogreb u subotu 24.04.2021. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žale sinovi Ante i Stipe, kćerke Jelena i Marija, snahe, zetovi, unučad, praunučad, sestra Tina, rodbina