Svijet se naoružava usprkos koroni –

27 tra

U gluho doba noći dvojica naoružanih ljudi provalilo je u rezidenciju biskupa Christiana Carlassare (43), u Južnom Sudanu i pucali mu u noge. S teškim prostrelnim ranama ukazana mu je prva pomoć ali mora na liječenje u  veću bolnicu. Ovaj primjer navodimo da se sjetimo s kakvim se problemima muče naši misionari. Zanimljivo da je ranjeni biskup izjavio da se mole ne za njega nego za narod koji trpi strah i nestašicu hrane i medicinske pomoći.

Ranjeni biskup Christiana Carlassare u Južnom Sudanu

Druga vijest: računa se da je više od 2.000 ubijenih, milijun prognanih i tisuće osoba odvedeno u ropstvo, spaljene kuće, bolnice, polja…Ovo se događa u sjeveroistočnom dijelu Konga (Afrika)

Usprkos pandemiji – koronavirusu koji je obišao čitav svijet – svijet se sve više naoružava. Zapažen je veliki porast naoružanja u svijetu. U 2020. godini porast ulaganja u naoružanje iznosi 2,6%. Ne radi se samo o supersilama kao što je SAD i Kina nego i srednje zemlje kao što je Turska i Japan ulažu sve više u naoružanje.

Mislili smo da će pandemija ujediniti svijet a ona je pokazala sebičnost pojedinih država ne samo u EU nego i u svijetu. Cjepivo je test naše solidarnosti a tu su bogate zemlje opet pale na ispitu solidarnosti.

Nakon jučerašnjeg sunčanog dana danas je prava jesen u slunjskom kraju: vlaga, magla, kiša…Treba zagrijavati prostorije.