Krunicom protiv korone – Obljetnica “Bljeska”

1 svi

Počeo je mjesec svibanj. Ovaj je mjesec na poseban način urastao u pamćenje Božjeg naroda. Buđenje proljeća ili proljeće u punom zamahu asocira nas na uskrsnuće i život vječni. U ovom mjesecu vjernici se povezuju molitvom, posebno molitvom krunice dragoj Gospi. Papa Franjo pozvao je na molitvu krunice u svibnju za prestanak pandemije: mi ćemo se u Slunju pridružiti večeras u 17.30 sati molitvom krunice a potom nastaviti s misom. Pridružimo se!

Svibanj u svoj svojoj raskoši

26. obljetnica “Bljeska” – Danas se sjećamo blistave akcije pred 26 godina pod nazivom “Bljesak” kad je Hrvatska vojska munjevitom brzinom oslobodila zapadnu Slavoniju. Drskost velikosrpske agresija prevršila je svaku mjeru; prekinuli su promet autocestom prema Slavonskom Brodu i prijetili presijecanjem Hrvatske. U nepunih 30 sati oslobođeno je 500 četvornih metara okupiranog područja. U znak odmazde ili nemoći srpski agresori osvetili su se raketnim  napadom na Zagreb, Karlovac . Slunjski kraj je bio tada okupiran. Smješteni u najvećem broju u Karlovcu Slunjani zajedno s Karlovčanima osjetili su ne samo ovaj put artiljerijske napade. Ova je blistava akcija ojačala prognanicima nadu u skori povratak. Neki su odmah sutradan posjetili Okučane i uvjerili se u uspješnost akcije ali i razaranja koja je okupator ostavljao iza sebe…Danas će državni vrh i vojska u Okučanima obilježiti ovu važnu obljetnicu.

Jučer smo se iz Podcetina preko Bila i Žalčeve Kose vratili u Slunj. Ovaj predivni kraj ostavlja nas bez daha. Neki skriveni kutovi naše domovine kriju netaknutu ljepotu. Lijepe kuće u zelenilu, obrađene njive… Posebno nam je zapelo za oko stado ovaca  obitelji Jurčević.

Još jedan ugodan dan. Proljeće je ne samo kalendarski nego i stvarno ušlo u naš kraj.

                      

Preminula je u 85. godini života MARIJA MATEŠIĆ iz G. Popovca 14. Pogreb u pon. 3. svibnja u 14 sati na slunjskom groblju. Za njom žali kćerka Paulina s obitelji