Slunjski vatrogasci slave Sv. Florijana – Preminuo Mile Barić

4 svi

Danas vatrogasci slave svoga zaštitnika – sv. Florijana. A sv. Florijan je mučenik:  živio je koncem trećeg i početkom četvrtog stoljeća. Kao rimski časnik bio je dobar organizator, znao je s ljudima raditi i bio je popularan. Ali, kad su doznali da je kršćanin pokušali su ga slomiti na razne načine. Nije mogao progoniti kršćane a to znači suprotstavio se rimskom caru koji je progonio kršćane. Stavljen je na muke ali nije se dao slomiti. S kamenom oko vrata bačen je u rijeku Enns (današnja Austrija). Iz ovoga je lako zaključiti zašto su ga vatrogasci uzeli za zaštitnika. Vatrogasci riskiraju život da spase druge, izlažu se opasnosti. Napajaju se na hrabrosti sv. Florijana. Sjećamo se 13 vatrogasaca koji su na zadatku doslovno izgorjeli na Kornatima. Žrtva ima smisao makar mi to na prvi pogled ne razumijemo. Po žrtvi se ostvaruje vrhunac ljubavi. Rodbina i mi ostali možemo biti ponosni na žrtve vatrogasaca iako treba sve poduzeti da se izbjegnu slične tragedije.

Slunjski vatrogasci jutros na misi u 8 sati

Jutros su slunjski vatrogasci započeli proslavu svoga zaštitnika misom u 8 sati u župnoj crkvi. Predsjednik DVD-a Mijo Močilac i zapovjednik Alen Holjevac s vatrogascima sjetili su se svojih prijatelja-vatrogasaca stradalih ili preminulih, napojili se na njihovoj žrtvi i ljubavi po primjeru sv. Florijana. Ove godine, zbog epidemioloških okolnosti, otpao je svečani defile kroz Slunj, Brojni simpatizeri vatrogasaca nisu im se mogli pridružiti. Jednostavno, slavlje je malo “prigušeno”.

Ovom prilikom moramo se podsjetiti na hrabre slunjske vatrogasce koji su poginuli  6. rujna 1958. žureći na intervenciju. Poginuo je mladić Mato Mujić, Mile Štefanac, Mile Holjevac a teško su ranjeni Dane i Mile Modrušan. Tom su prilikom – kako je zapisao u spomenici vlč. Stanko Kompare – drugovi iz partije pokušali zabraniti zvonjavu i crkveni pogreb. “Vrlo lijepo i hrabro su se u tom pokazali domaći vatrogasci sa Zvonom Holjevcem na čelu” – zabilježio je vlč. Stanko. Oni su inzistirali na zvonjavi i pogrebu sa svećenikom.

Danas nakon mise: ovaj je put otpala svečana povorka kroz Slunj

Danas popodne slunjski će vatrogasci dobiti novo navalno vatrogasno vozilo i time još bolje služiti svojoj  zajednici

                     

Preminuo je u 94. godini života MILE BARIĆ iz Čamerovca 138 (Barić selo), brat vlč. Polde Barića. Pogreb u utorak 4. svibnja u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žale kćerke Mare i Roze, zet Janko, unučad, brat vlč. Polde i Jure te rodbina