Danas sv. Leopold Mandić – Crne kronike: hvala lijepa!

12 svi

Danas slavimo blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića. Ovaj neobični Božji ugodnik rođen je na današnji dan 1866. u Herceg Novom. Odrastao je u obitelji s 12 braće i sestara. Bio je slabašan ali vrlo pobožan. Već u 16. godini stupio je u kapucinsko sjemenište u Udinama. U svibnju 1885. plaže prve zavjete. Nakon ređenja djeluje u Veneciji a od 1906. živi i djeluje u Padovi. U Padovi je postao omiljeli ispovjednik običnog puka kao i intelektualaca. Dolazili su sa svih strana.  Posebno mu je bio na srcu ekumenizam: približiti se pravoslavnima. Umro je 30. srpnja 1942. dok se spremao slaviti svetu misu. Zadnje su mu riječi bile molitva Zdravo Kraljice. U Hrvatskoj su mnoge crkve i kapele posvećene ovom blagom svecu.

Jutros u Slunju: pomalo oblačno i počela je puhati bura

Zašto smo skloni crnim kronikama? Naš je mozak programiran na uzbunu i zato negativne stvari uveličavamo. Od pet primarnih emocija četiri su negativne (srdžba, žalost, gađenje, strah) a samo je jedna pozitivna a to je radost. To je možda uvjetovano zbog teškog preživljavanja ljudske vrste kad je strah bio korisniji od radosti. Dvostruko se više koriste riječi u našoj civilizaciji koje imaju negative emocije nego one pozitivne. Možda se probudimo iz ovog čudnog stanja i počnemo drugačije misliti i koristiti emocije. Oduševljenje ili entuzijazam nisu bez pokrića. Pogotovo u kršćanskoj kulturi i duhovnosti! Naime, oduševljenje i radost je božanska energija u nama. U Bibliji se toliko puta ponavljaju riječi: “Ne bojte se!” U oluji na uzburkanom moru Isus prekorava zastrašene učenike: “Zašto se bojite malovjerni”. Kako se možemo bojati kad je on s nama u lađi života, on koji je jači od oluje!  

Neki predlažu da se pronađe cjepivo protiv kuknjave u našoj lijepoj domovini. Trebamo prepoznavati ono dobro u našem društvu. Zašto ne bismo priznali da smo se kao društvo dobro organizirali u pandemiji korona virusa. Nismo imali stroge mjere kao u nekim europskim državama. Osim toga mi smo solidno organizirano društvo i u drugim pogledima. Ako se govori o tonama bačene hrane, o pretiloj djeci…onda ne bismo smjeli kukati. Kuknjava i pesimizam blokira u nama energiju a entuzijazam je oslobađa. 

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Italiji je u posljednja 24 sata 7.852 novozaraženih. od koronavirusa. Jučer ih je bilo 6.946. Umrlo ih je danas 262 što je porast u odnosu na jučerašnji dan kad ih je umrlo 251. Ovi podaci govore sami za sebe. Mi nismo izolirani od svijeta i nosimo se s ovom zarazom sasvim dobro.