Komemoracija na Udbini – Nastavak tečaja za brak – Pred izbore

14 svi

Ovogodišnja komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se sutra u subotu, 15. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, na groblju u Zagrebu i na Udbini.

Evo programa na Udbini:

  • 10 sati – ispred crkve sv. Marka Groba na Krbavskom polju počinje križni put
  • 11 sati – na Trgu ispred crkve molitva svete krunice
  • 11:30 – recital „Luč Hrvata“
  • 12:15 – sveta misa na Trgu ispred crkve hrvatskih mučenika koju predslavi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić (izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija)

18 sati – sveta misa u crkvi hrvatskih mučenika

Jutros je u Slunju i okolici uglavnom sunčano i ugodno toplo. Po koji oblak ukrasi plavetnilo neba.

Nastavak tečaja za brak – Večeras nastavak tečaja za brak u župskoj dvorani u Slunju. Tečaj pohađaju 22 kandidata. Večeras im govori liječnica o odgovornom roditeljstvu.

Pred lokalne izbore – Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike nedjeljnih lokalnih izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju koja počinje u subotu u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati, zatvaranjem biračkih mjesta. Naslušali smo se mnoštva praznih i realnih obećanja. Zanimljivo da čovjek radije vjeruje u lažnu nadu nego u istinu koja zna biti neugodna. Kandidat koji bi obećao znoj i suze, rad i disciplinu teško bi dobio izbore. Zrelost biračkog tijela je u tome da procjeni što je realno moguće. Birači vode računa o prošlosti i realno mogućem u budućnosti. Kandidat koji bi obećao da će na pr. životni vijek produžiti na 100 godina bio bi simpatičan ali nerealan. Birači se poslije kaju uz gunđanje: “Kome sam ja dao svoj glas!” U svakom slučaju treba izići na izbore. To je jedini način da utječem na stanje u našem društvu, na političku elitu koja donosi odluke a koje onda utječu na našu svakodnevnicu. Ako nismo glasali nemamo pravo kritizirati. Vjernici glasuju za one kandidate koji jamče promicanje kršćanskih vrijednosti: socijalne pravde, poštivanje vjerskih i ljudskih sloboda… .