21. obljetnica Gospićko-senjske biskupije – Norijade – Patnja kao proslava?

25 svi

Danas spominjemo godišnjicu uspostave Gospićko-senjske biskupije. Na današnji dan zaživjela je biskupija sa sjedištem u Gospiću. Krbavska biskupija ugasila se pred turskim prodorima. Biskup se povlači u Modruš odnosno Senj. Čitav ovaj prostor ušao je u Riječko-senjsku nadbiskupiju 1969. (i metropoliju)  sa sjedištem u Rijeci. Već na prvi pogled bilo je očito da tako velik prostor ne može dugoročno ostati periferija. Razmišljalo se o vraćanju biskupskog sjedišta na prostor Like i Krbave. Mons. Mile Bogović kao povjesničar zalagao se za osnivanje biskupije. Sazrele su prilike te je bulom  od 25. svibnja 2000. godine dosadašnja Riječko-senjska nadbiskupija podijeljena je na Gospićko-senjsku biskupiju i Riječku nadbiskupiju. U Gospićko-senjsku ušlo je pet dekanata: gospićki, otočki, senjski, slunjski i ogulinski. Prvi biskup novoosnovane biskupije bio je mons. Mile Bogović. Svečanost uspostave nove biskupije i ustoličenje prvog gospićko-senjskog biskupa održana je 25. srpnja 2000. godina na blagdan sv. Jakova koji je ujedno zaštitnik nove biskupije. Biskup Bogović stupio je u mirovinu 2016. godine. Preminuo je 19.12.2020. u 82. godini života i pokopan 22. prosinca u gospićkoj katedrali. Novi biskup postao je mons. Zdenko Križić. Na današnji dan 2016. zaređen je za biskupa u gospićkoj katedrali. Tako danas slavimo dvostruki jubilej: uspostavu Gospićko-senjske biskupije (2000) i biskupsko ređenje  mons. Zdenka Križića (2016).

Ovim povodom izišla je knjiga  u izdanju nakladne kuće „Treći dan“ iz Hrvatskog Leskovca pod naslovom „Biskup Mile – priče iz života“. U knjizi tvrdog uveza sabrano je trideset priča iz života i o životu prvog gospićko-senjskog biskupa dr. Mile Bogovića.

Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije

Župna crkva u Gospiću postala je katedrala

Norijade – Jutros je uglavnom sunčano u slunjskom kraju ali ne znači da će tako ostati čitav dan. Danas maturanti priređuju “norijade”, svojim nestašlukom žele  reći da napuštaju jedno razdoblje života. Na mladima svijet ostaje. Njihova “revolucionarnost” ponekad nam izgleda naivna ali oni će društvu dati nove impulse u raznim područjima.

U Slunju danas mirno, sunčano

Župska knjižnica (biblioteka) u Slunju ovih se dana popunjava novim stelažama i knjigama: čitanje dobre knjige znači razgovor s mudrim i pametnim čovjekom.

Najbolji psihoterapeut – Stresne situacije ostavljaju na nama posljedice, rane koje krvare. Pokušavamo tražiti pomoć i psihoterapeuta. Ali su mogućnosti terapeuta ograničene. Jedini terapeut koji nas može izliječiti za vječnost je Isus Krist. Uoči svoje muke Isus je rekao:” Došao je čas da se proslavi Sin čovječji”. Proslava na križu u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji? Zar je to proslava?  Isus takvu muku naziva proslavom! Pokušajmo ući u logiku patnje i umiranja. Po patnji, umiranju rađamo se kao novi ljudi. Taj Novi čovjek  usklađen je s Božjom ljubavi. Bog će otrti svaku suzu s naših očiju i tuge više neće biti, ni jauka ni boli. Hoćemo li i mi moći reći – kad se na obzoru našeg života pojavi patnja – došao je čas da se i ja proslavim! Proslava počinje tako da svoju patnju (na pr. karcinom) sjedinim s Kristovom mukom i prikažem je za svoje spasenje i spasenje svijeta. Dragi Isus je tako najbolji terapeut. On nas ne želi ostaviti u laži, zavarati nas sladunjavim riječima, nego nas uvodi u istinu: da naša patnja i umiranje postane proslava. A proslava je ulazak u čudesni Božji svijet koji naše oko nije vidjelo.