Danas sv. Filip Neri – Sunčani dan – Preminula Manda Jandrić i Anka Majetić

26 svi

Danas slavimo svetog Filipa Nerija. Zanimljiv je život ovog Božjeg ugodnika. Rođen je u Firenci kao jedno od četvero djece plemićkih roditelja 1515. godine. Kao mladić osjetio je poziv da radikalno nasljeduje Isusa Krista i služi Crkvi. Započeo je studij filozofije i teologije, ali je nakon tri godine odustao od studija kako bi se posvetio rimskim siromasima i reevangelizaciji grada. Bio je izvrstan govornik. Nije bio samo čovjek riječi, nego i djelovanja. Prijateljevao je s Ignacijem Lojolskim, papom Piom V. i svetim Karlom Boromejskim. Konačno ga je ispovjednik nagovorio da se da zarediti, pa je 1551. Filip zaređen za svećenika. Živio je s nekolicinom drugih svećenika i posvetio se ispovijedanju. Krug braće koji su se oko njega okupljali nazvali su oratorijancima. Za Filipa su govorili da je svima sve, radosnima radost, žalosnima utjeha. Zbog njegove revnosti nazivaju ga i trećim apostolom Rima. Umro je na današnji dan 1595. u dobi od 80. godina. Sahranjen je u Novoj Crkvi u Rimu. Blaženim ga je proglasio papa Pavao V. a svetim papa Grgur XV. Zaštitnik je Rima ali također – zbog vesele i duhovite naravi – zaštitnik je humora!

Nakon što je novoizabrana gradonačelica  Mirjana Puškarić preuzela vlast u Gradu Slunju u petak 28. održat će se konstituirajuća sjednica gradskog vijeća.  

Danas je u Slunju sunčani vedri dan kakav se samo poželjeti može

                     

Preminula je  u 84. godini života MANDA JANDRIĆ iz Arapovca 230 (Lađevac). Pogreb u četvrtak  27.05.2021. u 14 sati  na groblju Lađevac. Za njom žale sin Ivica, Kćerka Ivanka, snaha, zet, unučad i praunučad, rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Preminula je nakon duge bolesti u 92. godini života ANKA MAJETIĆ r. Jandrić iz Vaganca. Sa suprugom Markom podigla je šestero djece. Pogreb 27. svibnja u 14 sati na mjesnom groblju u Vagancu. Za njom žale sinovi Mile i Ivica, kćeri Marica, Jelka, Ivanka, Mira, unučad, praunučad, snaha, zetovi i ostala rodbina