Sinoć završen molitveni maraton – Čisto srce – Preminula Mare Žgela (91)

1 lip

Sinoć smo završili svibanjske  pobožnosti – molitvu krunice – s himnom “Tebe Boga hvalimo”. Ovaj svibanj molitva krunice bila je u znaku epidemije koronavirusa. Papa Franjo pozvao je ovog svibnja crkvu na molitvu krunice da nas Gospa poštedi epidemije. Velika Gospina svetišta bila su umrežena u moljenju krunice. Sinoć je papa Franjo završio ovaj molitveni maraton u Vatikanskim vrtovima molitvom krunice pred slikom Gospe koja “razvezuje čvorove”. Bog dozvoljava kušnje koje bi trebale našu vjeru pročistiti i ojačati. A jesmo li štogod naučili u ovoj pandemiji? Hod u vjeri znači da i u kušnjama ostajemo čvrsti u vjeri ali da se i u izobilju ne uzoholimo i da ne upadnemo u duhovnu sljepoću.  U miru i izobilju neki se predaju razuzdanoj zabavi, jelu i piću a u nevolji postaju kukavelj koja nariče, paničari, pretvori se u šaku jada.  Jadni su oni koji u nevolji mole a kad prođe nevolja zaborave na Boga i njegovu ljubav i predaju se nerazumnim užicima, rugaju se onima koji ustraju u molitvi kao razgovoru s dobrim Ocem u svim razdobljima života. Dragi Isus je u centru našeg života u kušnjama ali i u izobilju, u zdravlju ali i umiranju. Kao što on u umiranju na križu vidi svoju proslavu tako i mi u najvećoj kušnji – našem umiranju – vidimo svoju proslavu.   

Jutros je u slunjskom kraju 8 stupnjeva. Vedro je i očekujemo porast temperature….A sad idem s aparatom napraviti koji snimak i razveseliti naše čitatelje. Jedna čitateljica otvori stranice u 10 sati i kaže: “Već je 10 sati a don Mile nije ništa stavio!”   

Bijeli oblaci ukrašavaju plavetno nebo. Treba koji put baciti pogled na nebo iznad nas. Jedan će mudri čovjek priznati na ga najviše impresionira zvjezdano nebo iznad nas i činjenica da postojim kao neponovljiva osoba…Prelistavanje novina nakon popijene kave u društvu. Ubojstvo profesora u Varaždinu djeluje zastrašujuće. Pojedinosti ubojstva ukazuju na izopačenost uma i srca ili prazninu duše. Radi se o odraslim, punoljetnim osobama koje su to izvele…Mladići koji su sa nadvožnjaka iznad autoceste gađali kamenjem jureće automobile u Italiji uhićeni su. Kod preslušavanja isljednici su došli do zastrašujuće spoznaje: radili su to iz zabave! Praznine duše. “Čisto srce stvori mi Bože” – vapaje psalmist.  A čisto srce znači da u njemu nema mržnje, praznine, dvoličnosti, zavisti, osvete. Čisto srce ispunjeno je ljubavlju. Kako je ugodno biti u društvu osobe čistoga srca!

                       

Preminula je u 91. godini života hrabra majka šestero djece MARE ŽGELA iz G. Furjana 171. Pogreb u srijedu 02.06.2021. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žale sinovi  Mile, Ivan,Joso, kćerke Jelena, Kate i Jadranka, snahe, zetovi, unučad, praunučad.