Sv. Vid – Nagrada za životno djelo nadbiskupu Devčiću –

15 lip

Danas slavimo sv. Vida mučenika. A sv. je vid živio i podnio mučeništvo za cara Dioklecijana. Bačen je među lavove a potom bacili u kotao s vrelom vodom. Prvi kršćani nisu zaboravili svoga mučenika. Kult mu je posebno procvao u 8. stoljeću. Riječka nadbiskupija posvećena je sv. Vidu. U župi Lađevac sv. Vida časte kao suzaštitnika. Inače je sv. Vid zaštitnik gluhonijemih. Zazivaju ga protiv grčenja mišića (“Vidov ples”).  bolesnika.

Djeca su odjednom okupirala kiosk: ljeto je a oni su žedni…

Riječkom nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću nagrada za životno djelo – Riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je nagradu za životno djelo Grada Rijeke.  Na svečanoj akademiji u povodu proslave svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, u ponedjeljak 14. lipnja. Nagradu su mu uručili riječki gradonačelnik Marko Filipović, bivši gradonačelnik Vojko Obersnel te dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Sa svečane dodjele nagrde za životno djelo

Svako jutro na misu – Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Tako svako jutro u ljetnim mjesecima. Dobro je doći na misu i običnim danom. Crkvena zapovijed nalaže ” da svetkujemo misu u nedjelje i zapovijedane blagdane”. Ova zapovijed proizlazi iz treće Božje zapovijedi koja glasi: “Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji”. Međutim, svaki je dan “dan Gospodnji.” Mi nismo gospodari vremena nego nam je darovano. Bilo bi dobro da i običnim danima slavimo misu. Ako je molitva lijek protiv naših depresija i strahova, onda je misa to na poseban način: ona je vrhunac molitve i neponovljivi događaj Božjeg spasenja i ljubavi. Pridružimo se svakodnevnim misama u našim crkvama.

Ova samonikla smokva u Slunju pobuđuje pažnju i divljenje: ova mediteranska biljka nikla je iz pukotine kamenih stuba (kod Fine), prkosi zimi, ledu i snijegu. Ona održava snagu u korijenu koji seže i do tri metra dubine…Ova nas smokva poučava da dobro raste na ponizan, skriven i često nevidljiv način. Reklame i blještavi sjaj zapravo nas “osljepljuju” tako da ne zapazimo dobrotu skrivenu u srcima dobrih ljudi. Na sudnji dan iznenadit ćemo se: tamo gdje nismo očekivali bilo je dobrote, čovjekoljublja i bogoljublja.