Sv. Vid u Rijeci – Nezaustavljive migracije –

16 lip

Svečano je jučer proslavljen zaštitnik riječke nadbiskupije i grada Rijeke – sv. Vid. Zbog koronavirusa prošle je godine izostalo svečano slavlje. Ove godine krenula je procesija od riječke katedrale preko Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu se nalazi najstariji uklesani lik sv. Vida iz 1509. godine i na kojemu je svečano euharistijsko slavlje predvodio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Suslavili su riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša i porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan te mnogobrojni svećenici Riječke nadbiskupije. Slavlju su se pridružili predstavnici kršćanskih crkava i vjerskih zajednica koje djeluju u gradu Rijeci, izaslanik Premijera RH Ivan Malenica, bivši i aktualni gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Marko Filipović, brojni vjernici, članovi molitvenih zajednica i udruga. Pjevao je katedralni zbor „Cantores Cancti Viti“. Rijeka je posvjedočila da drži do svoga zaštitnika.

Procesija riječkim korzom

Sada su lipe u cvatu u našem kraju

Milijun djece-migranata u Italiji – U Italiji danas živi više od milijun maloljetnika-migranata. Radi se o 11% maloljetničke populacije. Oni pohađaju s talijanskim vršnjacima iste škole, govore talijanski jezik, igraju zajedno, dijele iste nade  i strahove. Ali, pred zakonom oni nisu izjednačeni. Migranti nisu talijanski državljani. Neki su od njih stigli tek nakon rođenja, neki su se rodili u Italiji od migrantskih roditelja a neki su bez roditelja i pratnje. Nagli pad nataliteta u Italiji – ne samo u Italiji – daje nadu ovim maloljetnicima-migrantima da budu integrirani u talijansko društvo. Među migrantima ima kršćana koji će se lakše uklopiti u talijansku kulturu. 

Nije niti Hrvatska u puno boljem položaju kad je riječ o natalitetu i protoku migranata. Jedno je s drugim vezano: manjak stanovništva europske zemlje moraju nadoknaditi uvozom radne snage. Tu spada i Hrvatska. Među migrantima ima onih koji bi se bez poteškoća mogli integrirati u društvo i unijeti svježinu. Tu spadaju oni s kršćanskom tradicijom.  Strah pred uvozom terorista nije bezrazložan. Teroristi dolaze s namjerom da razaraju i siju strah terorom. Svaka država mora voditi pametnu politiku uvoza radne snage. To je osjetljivo političko i socijalno pitanje. Migracije stanovništva su realnost. Nitko ne može zaustaviti migracijske rute ali možemo jednom odgovornom politikom primiti migrante u tolikoj mjeri koliko ih možemo integrirati u društvo.

Ružičasti dres papi Franji – Prema medijskim izvještajima, kolumbijski profesionalni biciklista i pobjednik ovogodišnjeg Giro d’Italia, Egan Bernal, susreo se s papom Franjom na općoj audijenciji u Vatikanu. Bernal je ovom prilikom papi Franji poklonio ružičasti dres Giro d Italia i bicikl u ime svih Kolumbijaca i izjavio da se kao katolik uvijek moli prije teških dionica.