Dan djedova i baka 25. srpnja – Rođendan Jean-Michel Nicolier-a

2 srp

Dan djedova i baka – U nedjelju 25. srpnja po prvi put će se slaviti Dan djedova i baka. Oni to zaslužuju! Tom prilikom papa Franjo poručuje: “Nije važno koliko godina imaš, radiš li još uvijek ili ne, jesi li ostao sam/sama ili imaš obitelj, jesi li postao/la djed/baka prije ili kasnije u životu, jesi li još uvijek neovisan/na ili trebaš pomoć, jer ne postoji dob za mirovinu u zadaći naviještanja evanđelja, u zadaći prenošenja tradicijâ unucima. Treba samo krenuti i, prije svega, izići iz sebe samih kako bi se poduzelo nešto novo.

Rođendan  Jean-Michel Nicolier – Dana 1. srpnja 1966. rođen je Jean-Michel Nicolier, francuski dragovoljac u obrani Hrvatske. Imao je samo 25 godina kada se 1991. priključio obrani Vukovara. Iz ideala se htio boriti na strani Hrvatske protiv agresora. Smatrao je da treba doći u Hrvatsku u kojoj nikad nije bio i stati u njenu obranu – za slobodu. Umrijeti za drugog – najveći je domet sebedarja i ljubavi.

 Rođen je  u Vesoulu u Francuskoj  na današnji dan 1966. Imao je dva brata; Pierrea i Paula. U Vesoulu je završio osnovnu i srednju školu. Nicolier je gledao domovinski rat na TV u Francuskoj te je odlučio otputovati u Hrvatsku. Rekao je majci: “Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje”. Ovaj golobradi i hrabri mladić ušao je u pakao Vukovara.  Nakon okupacije Vukovara  1991., viđen je među zarobljenicima na Ovčari. Nakon batinanja polumrtvog  kukavički  je ustrijelio srpski “junačina” zvani “Štuka”.