Danas Gospa Karmelska – U nedjelju slavimo na Glavici

16 srp

Danas slavimo Gospu Karmelsku. Brdo Karmel nalazi se u Svetoj zemlji iznad Sredozemnog mora. U Bibliji se ovo brdo više puta spominje a posebno ga je obilježio prorok Ilija koji je revno branio vjeru od poganskih natruha. Ovaj se blagdan počeo slaviti u Srednjem vijeku a povod su bile mnoge milosti dobivene nošenjem škapulara. A škapular je odjeća redovnika karmelićana koji su širili pobožnost Gospi Karmelskoj. Odavde je krenula pobožnost i proširila se po svijetu. U našoj biskupiji Gospa karmelska slavi se u Kuterevu i Smiljanu kao zaštitnica župe. U Senju je slave kao “Ribarsku Gospu” /slavlje večeras u 18 sati/. U slunjskom kraju svetište je Gospe Karmelske na brdu Glavica nedaleko Slunja. Na ovom brdu Glavica slavimo Gospu Karmelsku u nedjelju 18. srpnja u 10.30 sati. Očekujemo velik broj vjernika iz našeg slunjskog kraja. U prirodi, okruženi šumom hrasta i kestena, slavimo Gospu (i proroka Iliju).

Jutros u 8 sati slavljena je misa u slunjskoj crkvi. Oni koji su prepoznali ljepotu današnjeg blagdana došli su na misu. Pozdravili smo Gospu lijepom pjesmom, primanjem Pričesti, molitvom…Uzdignuli smo dušu i srce prema dragoj Gospi.

U nedjelju 18. srpnja u 10.30 sati slavimo Gospu Karmelsku na Glavici (na slici obnovljena kapela Gospe Karmelske na Glavici)

Nevrijeme na sjeveru Europe – Sjever Europe noćas je poharalo nevrijeme. U Njemačkoj je 103 stradalih, u Belgiji 23 ali broj nije konačan. Iz sata u sat pronalaze se nove žrtve nezapamćenog nevremena.

Večeras u 19 sati kulturno-zabavni program-  Večeras Crveni križ Slunj organizira  kulturno-zabavni program pod nazivom “Dodajmo život godinama”. Radi se o trećoj generaciji koja nije otpisana. Zapravo životno iskustvo ne može se naučiti u knjigama. Ovi su ljudi dragocjeni u društvu i bez njih bi ovaj svijet bio tužniji. U programu je predviđeno otvaranje likovna  izložbe, zabavno-glazbeni program, sudjeluje i dramska grupa “Babe”. Mjesto održavanja su Rastoke (informativni centar) a u slučaju kiše program bi se održao u župnoj dvorani.