Danas sv. Ilija: zbor u Sincu – Marijanski zavjet večeras u Slunju- Preminuo Željko Rendulić

20 srp

Danas slavimo sv. Iliju proroka. Živio je i djelovao u 9. stoljeću prije Krista za kralja Ahaba. Njegovo ime znači “moj Bog je Jahve”. Bio je hrabri i neustrašivi borac protiv poganstva svoga vremena. Ljuti neprijatelj bila mu je kraljica Izabela, žena kralja Ahaba. Ona je uvodila poganstvo, kult Baalu i Aštarti. Imala je čak 450 Baalovih svećenika na dvoru!Prijetila  je opasnost da narod bude zaveden, da okrene leđa Bogu.. Nakon što je Jahve prihvatio njegovu žrtvu a Baalove svećenike ponizio, Ilija je morao bježati u pustinju pred progonom opake kraljice Izabele. U pustinji ga je hranio gavran donoseći mu komadić kruha. Ostao je vjeran Gospodinu. Uzet je na nebo u kočiji. U narodu je sv. Ilija obljubljen zbog svoje revnosti i odlaska na čudesan način iz ovoga svijeta.

Zbor sv. Ilije u Sincu – Danas župa Sinac slavi sv. Iliju kao svoga zaštitnika. U Sinac dođu vjernici iz šire okolice te bude svečana misa a nakon toga narodno veselje. Uz Gospu Karmelsku na Glavici (Slunj) slavimo i sv. Iliju. To smo proslavili u nedjelju 18. srpnja.

Župna crkva sv. Ilije u Sincu

Marijanski zavjet za Domovinu – Večeras stižu iz Cetingrada u Slunj hodočasnici Marijinog zavjeta za domovinu. Hodočašće je startalo iz Osijeka  12. lipnja a završava 25. kolovoza u Dubrovniku.  Evo dijela rute kroz naš kraj: 19.07.2021. (PON) VOJNIĆ – CETINGRAD 24,5 km; 20.07.2021. (UTO) CETINGRAD – SLUNJ 17,3 km; 21.07.2021. (SRI) SLUNJ – DREŽNIK GRAD 23,8 km; 22.07.2021. (ČET) DREŽNIK GRAD – KORENICA 30,8; 23.07.2021. (PET) KORENICA – UDBINA 29,8 km. Ima još priključnih ruta. Može se svatko pridružiti makr jednu dionicu hodočašća.

Danas je sunčan i ugodan dan u slunjskom kraju. Zrak je čist nakon kiša i pravi je dar Božji. Što znači zrak iskusili su bolesnici na respiratoru kad im je ponestalo kisika. Znamo li biti zahvalni za tolike darove kojima smo okruženi? Gledajući svijet iz Božje perspektive moramo ostati zadivljeni. Mala Terezija koja je umrla u 24. godini života govorila je prije smrti: “Ja ne umirem, ja ulazim u život”. Iz Božje perspektive sve je drugačije…

                       

Preminuo je u 54. godini života ŽELJKO RENDULIĆ (živio u Karlovcu, Luščić). Pogreb na grovlju u Nikšiću u četvrtak 22.07.2021. u 17 sati. Za njim žali supruga Marina, kćerka Ema,  sin Tin, rodbina, prijatelji. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!