Slavlje sv. Ane u Pavlovcu

26 srp

Pomalo sparan dan. Sredina ljeta i mogu se očekivati pljuskovi i žege. Idemo prema Pavlovcu. Ovo malo selo nedaleko Slunja diči se kapelom sv. Ane. Kapela je iznad državne ceste i čuje se tutnjava kamiona, šlepera i osobnih automobila. Poneko baci pogled na kapelu i stavi znak križa. Kapelu su minirali zli ljudi 1991. ali smo je obnovili 1996. Za njenu obnovu posebno se zanimao i dao svoj doprinos pok. ing. Joso Štefanac.

Od 10 sati počinju se prikupljati ljudi. Neki su stigli iz Slavonije, Amerike. Jedan je stigao iz Kalifornije. Njima je tamo obitelj, unučad i povratak u Hrvatsku neizvjestan. Jedino oni koji tvrdo odluče vraćaju se i počinju iz početka. Svaki početak je težak. Ali, domovina je jedina na svijetu..

U 11 sati počela je misa. Predvodi je župnik. Stol pred kapelom a narod uokolo. Oko nas zelenilo. Sv. Ana je ušla u Božji plan ljudskog spasenja. Rodila je Mariju. Bog ispunjava svoje planove a ne naše lude želje. “Mnogi su proroci i pravednici željeli čuti što vi čujete ali nisu čuli”. To je Isusova riječ koja dopire do našeg uha. To je riječ spasenja, oproštenja, riječ života. Narod je pobožno sudjelovao molitvom i pjesmom. Zastupljene su sve generacije.

Nakon mise razgovor ugodni. Zajednička fotografija postala je već tradicija pred kapelom sv. Ane. Narod je ostao u hladovini. Neki su ponudili piće. Zasvirale su i tambure i počela pjesma. Iz obilja misnog slavlja radost se pretače na okolinu…

 

Svake godine napravimo zajednički snimak

 

 

 

                        

Preminula je u 97. godini života MARIJA KUTEROVAC iz M. Vukovića 75. Pogreb na slunjskom groblju u utorak 27. srpnja 2021. u 15 sati. Za njom žale unuci s obiteljima…