Gospić: tiskovna konferencija povodom biskupskog ređenja

19 svi

Danas u 12 sati u prostorijama biskupije održana je konferencija za tisak u povodu biskupskog ređenje mons. Zdenka Križića za gospićko-senjskog biskupa 25. svibnja u Gospiću. Prisutnim medijskim djelatnicima obratio se dosadašnji biskup mons. Mile Bogović, koji je trenutačno apostolski administrator. Mons. Mile Bogović progovorio je o 16 godina povijesti ove biskupije kojoj je on prvi biskup (koja je slijednica Krbavske, Senjsko-modruške biskupije). Dakako, neke su stvari razlog radosti a neke razlog tuge u ovih 16 godina. Na ovom prostoru, koji je poveznica juga i sjevera Hrvatske, stanovništvo je u opadanju. Političke elite ne vide problem u svoj svojoj težini. Područje biskupije izgubilo je 10.000 stanovnika u ovih 16 godina. Neke nas stvari raduju: obnavljanje Udbinskog dekanata, izgradnja crkve hrvatskih mučenika na Udbini, crkve u Gračacu, D. Lapcu, obnova crkava u Rudopolju, Boričevcu, izgradnja nove crkve u Ogulinu… Novoimenovani biskup mons. Zdenko Križić istaknuo je da je na početku te da ne može govoriti niti o prošlosti kao niti o budućnosti već samo o ovome sada.  Cilj mu je ispuniti očekivanja biskupije, svećenika, pastoralnih suradnika i Božjeg naroda.
O tehničkim detaljima za svečanost ređenja govorio je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj, a o liturgijskom dijelu biskupskog ređenja govorio je đakon Mišel Grgurić. Na kraju su slijedila pitanja nazočnih novinara. Imenovani biskup Zdenko Križić istaknuo je da mu je navještaj evanđelja prvo i najvažnije.

Biskup Bogović je najavio preseljenje u kuću u susjedstvu biskupije. Bavit će se  svojim omiljelim povijesnim radom. Upravo biskupska služba sprečavala ga je da se bavi poviješću a to će mu biti sada omogućeno.

Prisutni novinari prijavili su se za akreditaciju za dan ređenja i dobili liturgijski vodič koji detaljno opisuje tijek ređenja.

1905161b

 

1905161c

 

1905161d

Novinari su kamerom, fotoaparatom i olovkom bilježili svaku riječ

1905161e

U razgovoru s novinarima

1905161f

Crkva sv. Petra na Prijeboju kod Plitvica simbol hrvatskog stradanja: ovo naselje pred Drugi svjetski rat imalo je 800 stanovnika da bi u ratu i poraću bilo posve istrijebljeno. Obitelj Konjević ubijena je u svojoj kući 1957. Ova crkva čeka obnovu.