Počela nastava u školama

6 ruj

Danas je u Hrvatskoj počela nova školska godina. Borba s virusom nastavlja se i u ovoj školskoj godini. Ipak, kao da smo dobili predaha i krećemo s dozom olakšanja. Pokazalo se da je online nastava manjkava, da ostavlja “rupe” u obrazovanju djece i njihovom emocionalnom razvoju. Nastava uživo veliko bi bilo olakšanje za sve koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju. U prvi razred kreće 36.900 učenika, dakle prvašića. Odlukom Vlade Republike Hrvatske predviđena su tri modela održavanja nastave u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima, kao i rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. Model A je održavanje nastave u školi, Model B je mješoviti oblik nastave, u školi i na daljinu, a Model C je nastava na daljinu.

Podsjetimo da je danas nastava počela i u katoličkim školama. Prema podacima Nacionalnog ureda za katoličke škole u proteklih pet godina u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj upisano je 18 154 učenika, od toga u osnovne katoličke škole 5369, a u srednje 12 785 učenika. Otvoreno je i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu. U svijetu je inače 103.146 osnovnih škola koje vodi crkva, 49.541 srednja škola. Tome pridodajemo sveučilišta i visoke škole, jaslice, bolnice…Crkva je u službi čovječanstva i na polju obrazovanja. Jasno, katoličke škole mogu pohađati djeca i drugih vjerskih zajednica i svjetonazora.

Blagoslov djece na početku nove školske godine – U srijedu 8. rujna Mala je Gospa koja se posebno slavi u Slunju. Pozivamo roditelje i djecu da dođu na misu u 17 sati.Blagoslov djece nešto je najljepše upravo na početku nove školske godine. Misa će biti slavljena na otvorenom /ako vremenske prilike dopuste/. Djeca još u naručju majki,  ona koja su počela nastavu kao i ona veća, primit će na misi posebni blagoslov Male Gospe.