Mala Gospa u Slunju: mise u 8, 11 i 17 sati – Preminuo Milan Mesić

8 ruj

Danas slavimo rođendan Blažene Djevice Marije ili Malu Gospu. Blagdan se na današnji dan slavi još u petom stoljeću. Tamo je podignuta velebna bazilika posvećena Majci Božjoj,U 7. stoljeću blagdan ie prenesen s Istoka u Rim, a u srednjem se vijeku brzo proširio diljem Crkve.

Iako crkva ne slavi rođendane svetaca nego njihovu konačnu pobjedu, smrt kao rođendan za bebo, Marijino rođenje je iznimka: njezinim rođenjem započinje novi svijet, svijet spašenih. Ime Marija stoljećima je bilo rijetkost. U prvim stoljećima kršćanstva vjernici ovo ime nisu davali djeci, iz poštovanja prema Isusovoj majci. U srednjem vijeku, kada su nastajale i mnoge marijanske pobožnosti, ime se davalo osobama kraljevskoga i plemićkoga staleža. Tek od 15. stoljeća ime se proširilo u svim društvenim slojevima. Danas je to jedno od najpopularnijih imena na kršćanskom Istoku i Zapadu.

Mala Gospa se časti posebno u župi Slunj. Pripremali  smo se trodnevnicom. Sinoć smo nakon mise prošli u procesiji oko crkve s upaljenim svijećama.

Jutros je slavljena jutarnja misa u 8 sati, Druga svečana misa u 11 sati a popodne u 17 sati nisa na otvorenom pred crkvom. Po običaju očekujemo na ovoj misi malu djecu u naručju majki ali i onu veću. Početak je školske godine pa će djeca primiti blagoslov po zagovoru Male Gospe. Nemojte podcjenjivati blagoslov djece! Dovedite ih i dođite s njima!

Sa jutrošnje mise u 8 sati

Navečer susret folklornih grupa i KUD-ova na trgu pred crkvom (od 18 sati)

                          

Preminuo je MILAN MESIĆ u 90. godini života iz Cetingrada, Brinjska 9. Pogreb u četvrtak 09.09.2021. u 15 sati na groblju Cetingrad. Za njim žale sin Pave, Kćerka Draga s obiteljima, rodbina