Miholjsko ljeto – Danas u Kamenici –

25 ruj

Miholjsko ljeto pruža nam sunčane i čudesno ugodne dane. Svaki dan požuti koji list u vrtovima i šumama. Nijanse boja svaki su dan izraženiji. Ono što je lijepo kratko traje. Moramo se pripremiti na mrazove, ledene kiše i magle sive. Da je Miholjsko ljeto u tijeku pokazuju slavlja. Danas malo mjesto Kamenica slavi sv. Mihovila (misa u 12 sati), a u nedjelju 3. listopada u 14 sati veliko slavlje sv. Mihovila u Šušnjari (župa Slunj), u kapeli podignutoj u vinogradima davne 1768. godine a posvećenoj sv. Mihovilu.  Ovdje se okupi veliki broj onih koji slave imendan: Mihaela, Mihovil, Mile, Milan, Mijo, Mijat…

Rano jutros jedan autobus turista stigao je u Slunj

Jutros pojačan promet kroz Slunj prema jugu… Jedna se vijest brzo proširila jutros po Slunju: grupa migranata na terasi u centru Slunja pijucka kavu!

Danas u Kamenici slavlje sv. Mihovila: misu u 12 sati predvodi biskup mons. Zdenko Križić. A Kamenica je na cesti između Slunja i Ogulina. Župna crkva sv. Mihovila u Tržiću spaljena je 1943. i nije do danas obnovljena. Zidovi nekad lijepe crkve svjedoče o zlim vremenima i vjeri koja je vodila ove ljude. Danas se vjernici okupljaju u novoizgrađenoj kapeli (kod groblja) u Kamenici. Obnova crkve sv. Mihovila u Tržiću ostaje naša sveta dužnost i dug generacijama prije nas.